Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Dags att föda

Dags att föda? Ring förlossningskoordinator: 031-343 12 50 som ger dig råd och hjälper till att bedöma hur långt du har kommit i förlossningsarbetet.

Till er som ska föda barn just nu inom förlossningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyhet: från och med den 9 juni är en partner/medförälder eller närstående välkommen in på BB-avdelningen efter förlossning. Se mer detaljerad information nedan.

Vår förlossningsvård fungerar fortsatt väl och ni kommer att bli väl omhändertagna oavsett om ni är sjuka eller friska.

Partner eller annan närstående helt utan symtom på Covid-19 kan vara med under förlossningen som vanligt. Partner kan köpa mat på avdelningen med swish. Det går inte att använda kylskåp eller mikro på förlossnings-avdelningen, eventuell medhavd mat kan förvaras i kylväska.

Efter att barnet är fött, och vid behov av inneliggande eftervård på BB, erbjuder vi corona-test för partner eller närstående som önskar följa med till BB-avdelningen. Vid negativt provsvar är den närstående välkommen in på BB. 
Välmående mammor och barn rekommenderas att gå hem så snart som möjligt. Vi ger fortsatt stöd via vår BB-mottagning med besök, videosamtal eller telefonsamtal så ofta som ni behöver.

På sjukhuset har vi olika avdelningar och zoner för de som är sjuka i Covid-19 och för de som är friska. Det är särskilt avdelad personal som sköter de som är smittade.

Att tänka på som gravid

Ta Folkhälsomyndighetens råd på allvar för att minska risken för att ni smittas. Enbart graviditet i sig verkar inte innebära någon ökad risk för att bli smittad med covid-19, men gravida med riskfaktorer ska vara extra försiktiga https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/rad-och-information-till-riskgrupper/. Det är lika viktigt för partnern/den andre blivande föräldern att skydda sig, då endast de som är utan symtom kan vara med på förlossningen.

Vid misstanke om smitta eller insjuknande i Covid-19

Alla patienter som kommer in för att föda med misstanke om att ha Covid-19 tas prover på. Vi tar inte prover på partner inför förlossningen då det inte finns resurser för det just nu. Det finns inget som tyder på att barn blir smittade under förlossningen. Det nyfödda barnet och mamma vårdas tillsammans om mamman mår bra och amning rekommenderas. Det är dock viktigt att inte hosta och nysa på barnet och att ha god handhygien.

Anledningen till besöksrestriktioner inom förlossningsverksamheten

Sahlgrenska Universitetssjukhuset vidtar åtgärder för att skydda dem som söker vård inom förlossningens verksamheter. Verksamheten rustar för att minska risker för smittspridning så att prioriterad verksamhet som pågår dygnet runt kan fortsätta som planerat. Vi behöver med andra ord värna om vår personals hälsa. Restriktioner kring medföljande handlar om att begränsa eventuell smittspridning av Covid -19.

 

gravidmage

Bra att tänka på

Läs mer om vad som är bra att ha med sig och tänka på inför tiden på förlossningen.

Kejsarsnitt

Om barnet av någon anledning inte kan/bör födas vaginalt kan ett kejsarsnitt vara aktuellt.
Smärtlindring

Tips och råd

Här får du tips och övningar som kan underlätta när det är dags att föda.

Senast uppdaterad: 2021-06-17 09:04