Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta restriktioner för besökare och medföljare gäller för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Du som besöker någon av sjukhusets lokaler ska vara symptomfri, bära munskydd samt hålla avstånd till andra. Läs mer om restriktionerna här.

Graviditet och förlossning

Dags att föda? Ring förlossningskoordinator: 031-343 12 50 som ger dig råd och hjälper till att bedöma hur långt du har kommit i förlossningsarbetet.

Till dig som ska föda barn just nu 

Verksamhet Obstetrik inför ånyo restriktioner för medföljande partner inom öppenvården. Detta på grund av ökad smitta av covid-19 i samhället samt att vaccinationsgraden bland gravida är fortsatt låg. Därför har vi tagit beslut att endast patienten får närvara vid besöket på våra mottagningar. Ställningstagandet baseras på vår riskbedömning utifrån lokaler, patientantal mm och kommer att omprövas när pandemisituationen stabiliseras. 

Partner/närstående är välkomna till både förlossnings- och BB-avdelning. I dessa covidtider vill vi dock uppmärksamma på att följande gäller på avdelningarna: 

  • Covidtest tas på patient, partner och ev doula vid ankomst
  • Provtagningen upprepas dag 3 om du/ni fortsatt vistas på sjukhuset.
  • Partner och ev doula ska använda munskydd hela tiden under sjukhusvistelsen när personal eller andra patienter är i närheten.
  • Viktigt med noggrann handhygien.
  • När ni skrivits in på sjukhuset kan partner och ev doula inte lämna avdelningen och sedan komma tillbaka (tex hämta något hemma).
  • Meddela personal om du känner symtom under sjukhusvistelsen.
  • Vid återbesöket på BB-mottagningen kan endast den födande och det nyfödda barnet närvara vid besöket.

Vår förlossningsvård fungerar fortsatt väl och ni kommer att bli väl omhändertagna oavsett om ni är sjuka eller friska.
På sjukhuset har vi olika avdelningar och zoner för de som är sjuka i Covid-19 och för de som är friska. Det är särskilt avdelad personal som sköter de som är smittade.

Partner kan köpa mat på avdelningen med swish. Det går inte att använda kylskåp eller mikro på förlossningsavdelningen, eventuell medhavd mat kan förvaras i kylväska.

På Östra sjukhusets kvinnoklinik arbetar vi för att fler ska kunna gå hem efter förlossningen och få sin eftevård i hemmet med stöd av barnmorskor på BB-mottagningen. 

Vi förväntar oss att kvinnor som är friska och där mamma och barn mår bra efter förlossningen går hem efter 6-8 timmar eller på morgonen efter om de föder på kvällen/natten. Det är viktigt att vara väl förberedd för detta redan under graviditeten och ha en plan för familjen. Platserna på sjukhusets BB-avdelning behövs för de som har vårdbehov. 

Att tänka på som gravid

Ta Folkhälsomyndighetens råd på allvar för att minska risken för att ni smittas. Enbart graviditet i sig verkar inte innebära någon ökad risk för att bli smittad med covid-19, men gravida med riskfaktorer ska vara extra försiktiga. Det är lika viktigt för partnern/den andre blivande föräldern att skydda sig, då endast de som är utan symtom kan vara med på förlossningen.

Vid misstanke om smitta eller insjuknande i covid-19

Det finns inget som tyder på att barn blir smittade under förlossningen. Det nyfödda barnet och mamma vårdas tillsammans om mamman mår bra och amning rekommenderas. Det är dock viktigt att inte hosta och nysa på barnet och att ha god handhygien.

Din journal

Önskar du beställa kopior av din egen journal - Läs mer här

gravid och partner

Dags att föda

Läs mer om hur du får vägledning och stöd genom hela födelseprocessen.

ultraljudsundersökning

Ultraljud

Information om ultraljud och andra undersökningar som du erbjuds.

provrör

Forskning

Hjälp oss att utveckla förlossningsvården – delat i forskningsstudier!

Komplikationer

Läs mer om komplikationer under graviditet och det stöd du eller ditt barn i magen får.


Senast uppdaterad: 2022-01-12 09:25