Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Graviditet och förlossning

Dags att föda? Ring förlossningskoordinator: 031-343 12 50 som ger dig råd och hjälper till att bedöma hur långt du har kommit i förlossningsarbetet.

Till dig som ska föda barn just nu 

Nyhet: Från och med den 29 september välkomnar vi en partner/medförälder eller närstående att följa med vid besök på Mottagningen för gravida och nyförlösta, Specialistmödravård- och Ultraljudsmottagningen.

BB-mottagningen och Akutmottagningen för gravida och nyförlösta kommer fortsatt ha besöksrestriktioner på grund av att vi inte kan säkerställa tillräckligt med avstånd i våra lokaler.

Från och med den 9 juni är en partner/medförälder eller närstående välkommen in på BB-avdelningen efter förlossning. Se mer detaljerad information nedan.

Vår förlossningsvård fungerar fortsatt väl och ni kommer att bli väl omhändertagna oavsett om ni är sjuka eller friska.

Partner eller annan närstående helt utan symtom på Covid-19 kan vara med under förlossningen som vanligt. Partner kan köpa mat på avdelningen med swish. Det går inte att använda kylskåp eller mikro på förlossnings-avdelningen, eventuell medhavd mat kan förvaras i kylväska.

Efter att barnet är fött, och vid behov av inneliggande eftervård på BB, erbjuder vi coronatest för partner eller närstående som önskar följa med till BB-avdelningen. Vid negativt provsvar är den närstående välkommen in på BB.

På Östra sjukhusets kvinnoklinik arbetar vi för att fler ska kunna gå hem efter förlossningen och få sin eftevård i hemmet med stöd av barnmorskor på BB-mottagningen. 
Vi förväntar oss att kvinnor som är friska och där mamma och barn mår bra efer förlossninge går hem efter 6-8 timmar eller på morgonen efter om de föder på kväll/natt. Det är viktigt att vara väl förberedd för detta redan under graviditeten och ha en plan för familjen. Platserna på sjukhusets BB-avdelning behövs för de som har vårdbehov. 

På sjukhuset har vi olika avdelningar och zoner för de som är sjuka i Covid-19 och för de som är friska. Det är särskilt avdelad personal som sköter de som är smittade.

Att tänka på som gravid

Ta Folkhälsomyndighetens råd på allvar för att minska risken för att ni smittas. Enbart graviditet i sig verkar inte innebära någon ökad risk för att bli smittad med covid-19, men gravida med riskfaktorer ska vara extra försiktiga. Det är lika viktigt för partnern/den andre blivande föräldern att skydda sig, då endast de som är utan symtom kan vara med på förlossningen.

Vid misstanke om smitta eller insjuknande i covid-19

Alla patienter som kommer in för att föda med misstanke om att ha Covid-19 tas prover på. Vi tar inte prover på partner inför förlossningen då det inte finns resurser för det just nu. Det finns inget som tyder på att barn blir smittade under förlossningen. Det nyfödda barnet och mamma vårdas tillsammans om mamman mår bra och amning rekommenderas. Det är dock viktigt att inte hosta och nysa på barnet och att ha god handhygien.

Din journal

Önskar du beställa kopior av din egen journal - Läs mer här

gravid och partner

Dags att föda

Läs mer om hur du får vägledning och stöd genom hela födelseprocessen.

ultraljudsundersökning

Ultraljud

Information om ultraljud och andra undersökningar som du erbjuds.

provrör

Forskning

Hjälp oss att utveckla förlossningsvården – delat i forskningsstudier!

Komplikationer

Läs mer om komplikationer under graviditet och det stöd du eller ditt barn i magen får.


Senast uppdaterad: 2021-11-25 13:29