Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Graviditet, förlossning och eftervård

Dags att föda? Ring förlossningskoordinator: 031-343 12 50 som ger dig råd och hjälper till att bedöma hur långt du har kommit i förlossningsarbetet.

Vad gäller för besök

Vi förstår vikten av att partner får vara med på många av besöken hos oss. Följande gäller inom förlossningsvården på Östra sjukhuset:

  • På Förlossningen, Mottagning för gravida och nyförlösta, BB-avdelningen, BB-mottagningen, Specialistmödravårdsmottagningen och Ultraljudsmottagningen får partner följa med.
  • Om det finns behov av ytterligare medföljare, till exempel doula, på förlossningen görs en överenskommelse med personalen.
  • På Akutmottagningen för gravida och nyförlösta får medföljare eller anhöriga fortsatt inte följa med eftersom lokalerna inte är anpassade.
  • Patienter, partners och medföljare rekommenderas att använda munskydd i sjukhusets lokaler.  Alla med symtom provtas för covid-19. Om personen har covid-19 vidtas åtgärder för att minska risken för smittspridning.

(ovan information gäller från och med 6 juli 2022 tillsvidare).

Till dig som ska föda barn just nu 

Partner kan köpa mat på avdelningen med swish. Det går inte att använda kylskåp eller mikro på förlossningsavdelningen, eventuell medhavd mat kan förvaras i medhavd kylväska.

På Östra sjukhusets kvinnoklinik arbetar vi för att fler ska kunna gå hem efter förlossningen och få sin eftervård i hemmet med stöd av barnmorskor på BB-mottagningen. 

Vi rekommenderar att kvinnor som är friska och där mamma och barn mår bra efter förlossningen går hem efter 6-8 timmar eller på morgonen efter om de föder på kvällen/natten. Det är viktigt att vara väl förberedd för detta redan under graviditeten och ha en plan för familjen. Om du eller barnet har behov av vård eller stöd som inte kan tillgodoses via BB-mottagningen så erbjuds ni att stanna kvar. Platserna på sjukhusets BB-avdelning behövs för de som har vårdbehov. 

Att tänka på som gravid

Ta Folkhälsomyndighetens råd på allvar för att minska risken för att ni smittas. Enbart graviditet i sig verkar inte innebära någon ökad risk för att bli smittad med covid-19, men gravida med riskfaktorer ska vara extra försiktiga. Det är lika viktigt för partnern/den andre blivande föräldern att skydda sig, då endast de som är utan symtom kan vara med på förlossningen.

Vid misstanke om smitta eller insjuknande i covid-19

Det finns inget som tyder på att barn blir smittade under förlossningen. Det nyfödda barnet och mamma vårdas tillsammans om mamman mår bra och amning rekommenderas. Det är dock viktigt att inte hosta och nysa på barnet och att ha god handhygien.

En dag på förlossningen och BB

Följ med när Sahlgrenskaliv, sjukhusets digitala magasin, tillbringade en dag på Östra sjukhusets förlossning och BB, som står redo att ta emot 30 barn, dygnet runt, året om. Läs reportaget i Sahlgrenskaliv

Din journal

Önskar du beställa kopior av din egen journal - Läs mer här

gravid och partner

Dags att föda

Läs mer om hur du får vägledning och stöd genom hela födelseprocessen.

ultraljudsundersökning

Ultraljud

Information om ultraljud och andra undersökningar som du erbjuds.

provrör

Forskning

Hjälp oss att utveckla förlossningsvården – delat i forskningsstudier!

Komplikationer

Läs mer om komplikationer under graviditet och det stöd du eller ditt barn i magen får.


Senast uppdaterad: 2022-08-29 11:01