Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Munskydd ska användas av dig och eventuell medföljare som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

Graviditet och förlossning

Dags att föda? Ring förlossningskoordinator: 031-343 12 50 som ger dig råd och hjälper till att bedöma hur långt du har kommit i förlossningsarbetet.

Till dig som ska föda barn just nu 

Vår förlossningsvård fungerar fortsatt väl och du kommer att bli väl omhändertagen oavsett om du är sjuk eller frisk.

Partner eller annan närstående helt utan symtom på covid-19 kan vara med under förlossningen som vanligt. Partner kan köpa mat på avdelningen med swish. Det går inte att använda kylskåp eller mikro på förlossnings-avdelningen, eventuell medhavd mat kan förvaras i kylväska.

Efter att barnet är fött, och vid behov av inneliggande eftervård på BB, kan endast nyförlöst och nyfödd stanna kvar på BB-avdelningen.

Välmående mammor och barn rekommenderas att gå hem så snart som möjligt. Fortsatt stöd ges via vår BB-mottagning med besök, videosamtal eller telefonsamtal så ofta som du behöver.

På sjukhuset har vi olika avdelningar och zoner för de som är sjuka i covid-19 och för de som är friska. Det är särskilt avdelad personal som sköter de som har testats positiva för covid-19. 

Här svarar ansvariga chefer på vanliga frågor om besöksförbudet på BB

Att tänka på som gravid

Ta Folkhälsomyndighetens råd på allvar för att minska risken för att du smittas. Enbart graviditet i sig verkar inte innebära någon ökad risk för att bli smittad med covid-19, men gravida med riskfaktorer ska vara extra försiktiga. Det är lika viktigt för din närstående eller den andre blivande föräldern att skydda sig, då endast de som är utan symtom kan vara med på förlossningen. Här kan du läsa om Folkhälsomyndighetens råd till riskgrupper

Vid misstanke om smitta eller insjuknande i covid-19

Alla patienter som kommer in för att föda med misstanke om att ha covid-19 tas prover på. Vi tar inte prover på partner då det inte finns resurser för det just nu. Det finns inget som tyder på att barn blir smittade under förlossningen. Det nyfödda barnet och mamma vårdas tillsammans om mamman mår bra och amning rekommenderas. Det är dock viktigt att inte hosta och nysa på barnet och att tvätta händerna noga och ofta. 

Din journal

Önskar du beställa kopior av din egen journal - Läs mer här

gravid och partner

Dags att föda

Läs mer om hur du får vägledning och stöd genom hela födelseprocessen.
ultraljudsundersökning

Ultraljud

Information om ultraljud och andra undersökningar som du erbjuds.
provrör

Forskning

Hjälp oss att utveckla förlossningsvården – delat i forskningsstudier!

Komplikationer

Läs mer om komplikationer under graviditet och det stöd du eller ditt barn i magen får.

Senast uppdaterad: 2020-02-25 08:58