Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Ultraljudsundersökning

VIKTIG INFORMATION
Sahlgrenska Universitetssjukhuset vidtar åtgärder för att skydda dem som söker vård inom förlossningens verksamheter. Verksamheten rustar för att minska risker för smittspridning så att prioriterad verksamhet som pågår dygnet runt kan fortsätta som planerat. Vi behöver med andra ord värna om vår personals hälsa. Restriktioner kring medföljande handlar om att begränsa eventuell smittspridning av covid-19. Inga närstående får följa med till ultraljudet, inklusive väntrummet.

Har du symtom på luftvägsinfektion ska du avboka dina bokade tider via www.1177.se. Där behöver du logga in och söka på din aktuella mottagning.

Tidigt ultraljud

Ultraljud erbjuds från att kvinnan gått 12 hela graviditetsveckor. Tidpunkten är vald eftersom det är då man kan göra en adekvat datering och upptäcka missbildningar. Kallelserna går genom mödravårdscentralerna och 75 procent av undersökningarna kommer att ske på ultraljudsmottagningen, Östra sjukhuset, och 25 procent inom Närhälsan.

Rutinultraljud 

Ultraljudsundersökningen görs oftast mellan graviditetsvecka 18-20. Syftet med undersökningen är att:

  • avgöra hur långt graviditeten har kommit och beräkna datum för förlossning.
  • se hur många foster som finns i livmodern.
  • upptäcka om fostret har vissa missbildningar.
  • se moderkakans placering.

Så går det till

Mödravårdscentralen bokar din tid både för tidigt ultraljud och rutin ultraljud.

När du kommer till ultraljudsmottagningen behöver du inte anmäla dig utan sitt ner i väntrummet så blir du uppropad. Det är en medicinsk undersökning som kräver koncentration. Undersökningen tar ca 30 min. Vid avvikande eller svårbedömda ultraljudsfynd får du tid för ny bedömning. Alla avvikelser går inte att upptäcka med ultraljud.  

På 1177 kan du läsa mer om fosterdiagnostik.

Här hittar du mer information om ultraljudsmottagningen. 


Senast uppdaterad: 2020-04-09 16:15