Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kejsarsnitt

Information till dig som ska genomgå planerat kejsarsnitt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Planerat kejsarsnitt görs cirka fyra till tio dagar innan beräknad förlossning.

Vid frågor angående din bokade tid kan du ringa på vardagar Tel: 031-343 41 30. kl 08:00 - 09:30 samt 10:00 -12:00. 

Vi hoppas att du och din familj får en fin förlossningsupplevelse!

På inskrivningsdagen träffar du läkare och barnmorska. Förlossningsläkaren gör den medicinska bedömningen och barnmorskan tar prover och ger dig din tid för operationen. Bedövning diskuterar Du med narkosläkaren. Den vanligaste bedövningen vid kejsarsnitt är ryggbedövning (Morfinspinal). Räkna med att inskrivningen tar ca 2 timmar. Glöm inte att ta med ifylld hälsodeklaration. 

För att minska risken för infektion tvättar du dig kvällen före och på operationsdagens morgon med Descutan, en bakteriedödande tvål som köps på Apoteket (se separat beskrivning). Hårbalsam eller hudlotion ska ej användas efter dusch. Byt till rena sängkläder. Kvällen före operationen kan Du äta och dricka som vanligt fram till midnatt, därefter ska Du inte äta något. Du kan dricka klara drycker (vatten, saft, te, kaffe etc, ej mjölk) fram till två timmar innan operationen. Smycken lämnas hemma. Makeup, nagellack, och kontaktlinser får ej användas under operationen. En anhörig kan vara med under kejsarsnittet. 

Bra att ta med:

  • Innetofflor
  • Kamera
  • Matsäck (mikrovågsugn och kylskåp finns)
  • Mössa till barnet samt kläder för hemresan
  • Parkeringspengar

Så går det till

På operationsdagens morgon tas Ni om hand av den barnmorska som är med under kejsarsnittet. Du byter om till operationskläder, får ett vätskedropp i armvecket och barnets läge och hjärtljud kontrolleras. Blå ombyteskläder finns till Dig som är anhörig.

Kejsarsnitt utförs vanligen i ryggbedövning. Du sitter upp eller ligger på sidan med knäna uppdragna och med en mycket tunn nål görs ett stick i ländryggen och bedövningsmedlet sprutas in i spinalkanalen. Bedövningen tar snabbt och upp till brösthöjd. Narkospersonal finns hela tiden vid din sida och kontrollerar blodtryck med mera. I undantagsfall tar inte bedövningen ordentligt och då får du sova istället.

Urinkatetern sätts när bedövningen är lagd. Katetern har Du kvar 12 timmar och behövs för att hålla urinblåsan tom under operationen och för att det ibland kan vara svårt att kissa efteråt. Därefter tvättas magen och kläs in i sterila dukar. Efter det att operationen startat kan du känna tryck eller dragningar över magen. Det tar fem-tio minuter innan barnet är ute. Barnmorskan är med och tar emot barnet och kontrollerar att allt är bra. Barnet kan sedan med fördel ligga hud mot hud på bröstet medan operationen avslutas.

Efter operationen

Efter operationen vårdas Du på en eftervårdsavdelning tills bedövningen börjar släppa. I mån av plats kan hela familjen vara tillsammans där. Barnmorskan är behjälplig med amning, kontrollerar förbandet och blödningen från livmodern. Efter cirka två till fyra timmar är Du tillbaka på BB-avdelningen. Ryggbedövningen ger god smärtlindring under första dygnet. Den kombineras med tablett paracetamol och ibuprofen var åttonde timme. Dessa läkemedel påverkar inte barnet eller amningen. Du får själv skatta din smärta på en skala 0-10, en så kallad VAS-skala. Detta för att barnmorskan lättare ska kunna hjälpa Dig med god smärtlindring.

Säg ifrån om Du inte är tillräckligt smärtlindrad. Ibland behövs smärtlindringen kompletteras. Om Du varit sövd får Du i bland Morfin i en droppnål via en pump som Du själv aktiverar. Du kan även få en mer bedövning utan morfin, via ultraljud, så kallad TAP blockad. 

Det är viktigt att komma igång och röra på sig efter operationen för att undvika blodproppar och tveka inte om att be om hjälp för att ta Dig upp ur sängen.

Vårdtiden efter kejsarsnitt är individuellt anpassad efter hur Du och barnet mår och brukar vara cirka två dygn. En del väljer att gå hem tidigare, andra kan av olika anledningar behöva något extra dygn. I mån av plats kan pappa eller en anhörig stanna kvar över natten. Övernattning kostar 200 kr/natt och då ingår sängkläder, frukost och kvällsfika.

Information till dig som genomgått kejsarsnitt

Sår

För dig som har Intracutana stygn

Stygn i hudlagret som är sydda med tråd som är dold och självupplösande, behöver inte tas bort. Steri-Strip™är tejpremsor satta över såret. Dessa kan vara kvar tills de faller av eller blir smutsiga.

För dig som har Metallclips i huden

Dessa ska tas bort 10 dagar efter operationen. Tid för detta får du av barnmorska innan du går hem.

Det sitter ett förband över såret som kan tas bort 1 vecka efter operationen. Skulle det släppa i kanten innan kan man ta bort det tidigare. Det går bra att duscha med förbandet på. För att nå ett bättre kosmetiskt resultat av sårläkningen rekommenderar vi användning av kirurgisk tejp (Micropore™ över ärret. Detta sätts på längsgående över ärret upp till 6 månader och kan bytas i samband med dusch. Man bör även undvika direkt solljus över ärret under det första året för finare ärrläkning.

Var uppmärksam på

Det är normalt att såret första tiden upplevs hårt och stramt samt att huden vid såret känns domnad. Dock bör man kontakta oss vid tilltagande rodnad och vätska i såret, förvärrade smärtor, feber, riklig underlivsblödning eller sjukdomskänsla. Så länge man har underlivsblödning/avslag skall man undvika bad, samlag och inte använda tampong.

Smärtlindring

Det är normalt att det ömmar och spänner över såret första dagarna efter operation. Smärtan brukar avta i intensitet efter några dagar. Vi rekommenderar att du tar smärtlindring tablett paracetamol 500 mg (t.ex. Alvedon™eller liknande preparat). Doseringen är 2 tabletter 4 gånger dagligen. Efter några dagar brukar man kunna sänka dosen och senare avsluta behandling. Om smärtlindring med ovanstående ej är tillräcklig kan man lägga till tablett diklofenak 25 mg (t.ex. Voltaren™ 2 tabletter vid behov, max 3 gånger dagligen, ELLER ibuprofen 400 mg (t.ex. Ibumetin™ 1 tablett vid behov, max 3 gånger dagligen. Dessa mediciner köps receptfritt på apoteket och de påverkar inte barnet vid amning.

Fysiskt aktivitet

Vi rekommenderar lugn fysisk aktivitet som t.ex. promenader, då det främjar god sårläkning och minskar risken för komplikationer. Avstå från uppenbart tunga lyft och belastning som orsakar smärta. Man kan återgå till träning som t.ex. jogging, gympa eller magmuskelövningar efter 8 veckor. Det är lämpligt att man börjar försiktigt och undviker ansträngning som orsakar smärtor. Kejsarsnitt i sig är inget hinder för att börja med bäckenbottenträning några dagar efter förlossningen, tvärtom är det bra att komma igång med dagliga knipövningar. Okomplicerat kejsarsnitt utgör ej grund för sjukskrivning.

Vi rekommenderar användning av stödstrumpor tills 6 veckor efter kejsarsnittet.

Uppföljning

Återbesök till din mödravårdscentral efter 6 – 8 veckor. Du kontaktar själv MVC för att boka tid.

Kontakta oss

Om du får akuta besvär som hög feber, stora blödningar och/eller svår smärta kontakta förlossningen på telefon 031-343 12 50.

Råd till dig som har genomgått kejsarsnitt

Om du sövs, är förkyld eller är rökare, är det viktigt att andningsträna efter operationen.

Blodcirkulationen framför allt i benen försämras av den inaktivitet som sängläge innebär.

För att undvika komplikationer som lunginflammation och blodpropp är det viktigt att snabbt återgå till normal aktivitet. Redan samma dag som operationen får du hjälp med att komma ur sängen av personalen på avdelningen.

Vad du själv kan göra:

Andningen: 10 djupa andetag varje timme under dagen. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Hosta upp eventuellt slem. Ett vikt badlakan mot magen ger bra hoststöd.

Cirkulationen: Pumpa kraftiga tag med fötterna/fotlederna. Minst 20 gånger varje gång, ofta under dagen.


Senast uppdaterad: 2018-05-03 11:57