Kejsarsnitt

Planerat kejsarsnitt

Planerat kejsarsnitt görs cirka fyra till tio dagar innan beräknad förlossning.

På inskrivningsdagen träffar du läkare och barnmorska. Förlossningsläkaren gör den medicinska bedömningen och barnmorskan tar prover och ger dig din tid för operationen. Bedövning diskuteras med narkosläkaren. Den vanligaste bedövningen vid kejsarsnitt är ryggbedövning (Morfinspinal). Räkna med att inskrivningen tar ca 2 timmar. Glöm inte att ta med ifylld hälsodeklaration. 

För att minska risken för infektion tvättar du dig kvällen före och på operationsdagens morgon med Descutan, en bakteriedödande tvål som köps på apoteket (se separat beskrivning). Hårbalsam eller hudlotion ska ej användas efter dusch. Byt till rena sängkläder. Kvällen före operationen kan Du äta och dricka som vanligt fram till midnatt, därefter ska Du inte äta något. Du kan dricka klara drycker (vatten, saft, te, kaffe etc, ej mjölk) fram till två timmar innan operationen. Smycken lämnas hemma. Makeup, nagellack, och kontaktlinser får ej användas under operationen. En anhörig kan vara med under kejsarsnittet. 

Bra att ta med:

  • Innetofflor
  • Kamera
  • Matsäck (mikrovågsugn och kylskåp finns)
  • Mössa till barnet samt kläder för hemresan
  • Parkeringspengar

Så går det till

På operationsdagens morgon tas ni om hand av den barnmorska som är med under kejsarsnittet. Du byter om till operationskläder, får ett vätskedropp i armvecket och barnets läge och hjärtljud kontrolleras. Blå ombyteskläder finns till dig som är anhörig.

Kejsarsnitt utförs vanligen i ryggbedövning. Du sitter upp eller ligger på sidan med knäna uppdragna och med en mycket tunn nål görs ett stick i ländryggen och bedövningsmedlet sprutas in i spinalkanalen. Bedövningen tar snabbt och upp till brösthöjd. Narkospersonal finns hela tiden vid din sida och kontrollerar blodtryck med mera. I undantagsfall tar inte bedövningen ordentligt och då får du sova istället.

Urinkatetern sätts när bedövningen är lagd. Katetern har Du kvar 12 timmar och behövs för att hålla urinblåsan tom under operationen och för att det ibland kan vara svårt att kissa efteråt. Därefter tvättas magen och kläs in i sterila dukar. Efter det att operationen startat kan du känna tryck eller dragningar över magen. Det tar fem-tio minuter innan barnet är ute. Barnmorskan är med och tar emot barnet och kontrollerar att allt är bra. Barnet kan sedan med fördel ligga hud mot hud på bröstet medan operationen avslutas.

Efter operationen

Efter operationen vårdas Du på en eftervårdsavdelning tills bedövningen börjar släppa. I mån av plats kan hela familjen vara tillsammans där. Barnmorskan är behjälplig med amning, kontrollerar förbandet och blödningen från livmodern. Efter cirka två till fyra timmar är Du tillbaka på BB-avdelningen. Ryggbedövningen ger god smärtlindring under första dygnet. Den kombineras med tablett paracetamol och ibuprofen var åttonde timme. Dessa läkemedel påverkar inte barnet eller amningen. Du får själv skatta din smärta på en skala 0-10, en så kallad VAS-skala. Detta för att barnmorskan lättare ska kunna hjälpa Dig med god smärtlindring.

Säg ifrån om Du inte är tillräckligt smärtlindrad. Ibland behövs smärtlindringen kompletteras. Om Du varit sövd får Du i bland Morfin i en droppnål via en pump som Du själv aktiverar. Du kan även få en mer bedövning utan morfin, via ultraljud, så kallad TAP blockad. 

Det är viktigt att komma igång och röra på sig efter operationen för att undvika blodproppar och tveka inte om att be om hjälp för att ta Dig upp ur sängen.

Vårdtiden efter kejsarsnitt är individuellt anpassad efter hur Du och barnet mår och brukar vara cirka två dygn. En del väljer att gå hem tidigare, andra kan av olika anledningar behöva något extra dygn. I mån av plats kan pappa eller en anhörig stanna kvar över natten. Övernattning kostar 200 kr/natt och då ingår sängkläder, frukost och kvällsfika.