Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mamman efter förlossningen

En förlossning är en stor ansträngning för kroppen. När barnet är fött börjar kroppen direkt anpassa sig till att inte längre vara gravid. Här kan du läsa mer om bristning, blödning, eftervärkar och bäckenbottenmuskulatur.

Bristningar

Vi arbetar aktivt med att förebygga större bristningar på alla förlossningsavdelningar i Göteborg. Om man jämför nationellt så har vi en låg andel sfinkterrupturer, bristning av ändtarmens ringmuskel. Vi arbetar kontinuerligt med att utbilda personal, förebyggande arbete och uppföljning.

Brisitning av ändtarmen

I samband med förlossningen fick du en bristning av ändtarmens ringmuskel, en så kallad sfinkterruptur. Bristningen är sydd och bör läka inom 4-6 veckor.

Ändtarmen har två muskler, en inre och en yttre som hjälper oss att hålla emot avföring och gas. Den yttre styr vi med viljans kraft och den inre har en automatisk funktion som vi inte kan påverka med viljan. Vid en sfinkterruptur kan enstaka muskelfibrer eller en större del av musklerna skadas. De här musklerna är del av bäckenbotten som utsetts för en ökad belastning under graviditet och förlossning.

Har du ont?

Det är normalt med smärta den första tiden, men den minska successivt. Vi rekommenderar att du tar paracetamol 665 mg (t.ex. Alvedon™eller liknande preparat) för smärtlindring. Doseringen är 2 tabletter 3 gånger dagligen och Ibuprofen 400mg, 1 tablett 3 gånger dagligen. Som komplement får du även Xylocaingel 2% att smörja med där man har sytt. Efter några dagar brukar man kunna sänka dosen och senare avsluta behandling. Dessa mediciner köps receptfritt på apoteket och påverkar inte barnet vid amning.

Vid ökad smärta, svullnad, dålig lukt från underlivet, feber och sjukdomskänsla är det viktigt att du hör av dig till oss igen.

För mer information om tarmfunktion, aktivitet och vila hör av dig till oss? 

På 1177 kan du läsa mer om besvär efter en förlossning

 


Senast uppdaterad: 2020-03-12 14:04