Mamman efter förlossningen

En förlossning är en stor ansträngning för kroppen. När barnet är fött börjar kroppen direkt anpassa sig till att inte längre vara gravid. Här kan du läsa mer om bristning, blödning, eftervärkar och bäckenbottenmuskulatur.

Bristningar

Vi arbetar aktivt med att förebygga större bristningar på alla förlossningsavdelningar i Göteborg. Om man jämför nationellt så har vi en låg andel sfinkterrupturer, bristning av ändtarmens ringmuskel. Vi arbetar kontinuerligt med att utbilda personal, förebyggande arbete och uppföljning.

Har du ont?

Det är normalt med smärta den första tiden, men den minska successivt. Vi rekommenderar att du tar paracetamol 500 mg (t.ex. Alvedon™eller liknande preparat) för smärtlindring. Doseringen är 2 tabletter 4 gånger dagligen och Ibuprofen 400 mg, 1 tablett 3 gånger dagligen. Som komplement får du även Xylocaingel 2% att smörja med där man har sytt. Efter några dagar brukar man kunna sänka dosen och senare avsluta behandling. Dessa mediciner köps receptfritt på apoteket och påverkar inte barnet vid amning.

Vid ökad smärta, svullnad, dålig lukt från underlivet, feber och sjukdomskänsla är det viktigt att du hör av dig till oss igen. 

Besvär efter en förlossning på 1177.