Tips och råd

Lättare sagt än gjort ibland. Men det gör mindre ont om du slappnar av. Du sparar energi och behåller lättare känslan av kontroll och närvaro. Här och nu är nyckelord.

När du känner att värken är på väg

  • Ta ett djupt andetag in genom näsan.
  • Andas ut genom munnen och slappna av i hela kroppen.
  • Släpp taget och dyk in i dig själv och värken.
  • Följ med! Försök tänka att du följer med istället för att kämpa emot – ungefär som när du rider på en våg. Under värken: Slappna av ansiktet, händerna och fötterna. Som partner kan du påminna och hjälpa den födande att slappna av genom att säga ord som: Tung, sjunk, avslappnad. Slappna av i ansiktet...

Tillsammans med din partner

Ert barn är på väg att födas! Det kan ta olika lång tid och upplevas på olika sätt. Fokusera på en värk i taget. Det är bara den här värken som du vet något om just nu. Strunta i de som kommer sen. Här och nu!

Försök njuta och "fira" det du har klarat av så här långt. Steg för steg kommer du närmare målet och snart är resan över. Ju mer kraftfulla värkarna är ju bättre är det om du som partner kan vara nära. Fysisk beröring – även om det bara handlar om en hand på axeln – lugnar och bidrar till att stärka värkarna och minska smärtan. Tillsammans med er arbetar vi för att ni ska få en så positiv upplevelse som möjligt. Våga fråga – vi visar!

Knätrycket

Sitt med rumpan långt fram på stolen eller sängen. Ha ett bra stöd i ryggen. När värken kommer tar du ett djupt andetag in genom näsan. När du andas ut genom munnen trycker din partner in knäna inåt/uppåt och håller kvar dem så under hela värken.

Fortsätt att andas och anpassa andetagen till styrkan i värken. Som partner – tänk på att luta dig nära den födande och använda kroppen som hävstång, det är annars lätt att bli trött i armarna. Påminn den födande gärna om att fortsätta slappna av. Det brukar också vara skönt om du andas tillsammans med den födande. Bra andningsteknik kan lindra smärtan och underlätta avslappning.

Bäckenpressen

Om du som födande står på golvet eller knäna brukar det vara skönt om någon trycker på höfterna under värken. Fortsätt att andas och försök slappna av i kroppen och ansiktet. När värken kommer håller du som partner händerna om den födandes höfter och trycker dem upp och ihop under värken.

Hantera smärta under förlossningen - 1177