Amning

Amningsmönstret de första dygnen

Om allt är bra och de får tillfälle brukar barnet suga i anslutning till förlossningen. Efter det brukar barnet ta en paus i ammandet, vilket kan vara flera timmar. Har man barnet nära sig, gärna hud-mot-hud, kan man lätt se de diskreta signalerna på suglust. Närheten till dig som förälder gör också att barnets instinkter vaknar.

Tidiga tecken på att barnet vill suga är:

  • barnet sticker ut tungan, slickar pĂĄ läpparna
  • barnet för handen mot munnen
  • barnet söker efter bröstet och "hackar och pickar" (aktiv rootingreflex)

Har man ett barn som inte så tydligt visar att det vill suga är det extra viktigt att ha barnet hud mot hud och vara uppmärksam på barnets signaler. Invänta barnets lust att suga och forcera inte barnet till bröstet. För att locka barnet kan man handmjölka fram lite råmjölk som barnet får slicka i sig. 

Andra dygnet 

Här brukar barnet bli hungrigt och under detta dygn är det vanligt att barnet vill suga ofta. Det är bra om barnet får göra det då brösten ger ifrån sig råmjölk. Brösten får och viktig stimulans som gör att mjölkproduktionen kommer igång. Här är det viktigt att man fått kunskap om hur det ska kännas och se ut med ”rätt tag”, annars kan bröstvårtan lätt skadas.

Andra dygnet kan upplevas påfrestande då bebisen vill suga "hela tiden". Växla bröst vid behov för att minska slitage och obehag i bröstvårtan.

Tredje till fjärde dygnet

Här brukar den mogna mjölken successivt komma igång. Många föräldrar är då hemma för första gången med sitt nya barn. Det är bra att ha barnet nära sig så att man uppmärksammar barnets signaler. Det är vanligt att barnet fortsätter att äta ofta för att sedan bli mer nöjda när mjölkflödet ökar.

Vid stress, smärta eller oro kan utdrivningsreflexen störas. Det kan då vara svårt att amma och mjölken vill inte rinna till. Försök slappna av och lägg sedan åter barnet vid bröstet så brukar det fungera.

Dygn fyra vill man att bebisens bajs ska byta färg till gulaktigt, som ett tecken på att bebisen får mjölk i magen. 

Lyssna efter sugmönstret!

När det kommer en större volym av mjölk kan man också se att barnets sugmönster ändras. Först suger barnet korta tag: sug, sug, sug, sug – paus ... sug, sug, sug – paus ... Sedan efter en stund (några sekunder till minuter) kommer utdrivningsreflexen igång och mjölken drivs fram och barnet får en större mängd i munnen. Då börjar barnet suga med längre sugtag och sväljer efter nästan varje sugtag.

Efter en stund sväljer barnet mer sällan och är då i slutfasen av amningen. Under hela amningen är det normalt att barnet gör små pauser i sugandet, precis som att vi inte tuggar och sväljer hela måltiden i en följd.

När barnet somnat och släppt bröstvårtan, eller bara eftersuger helt lätt eller ligger och ”killar med tungan”, är själva ätandet över för stunden. Många nyfödda kommer dit ganska snabbt. Ligger barnet kvar i famnen är det så mysigt att det gärna ligger tjugo till trettio minuter eller längre och bara sover och eftersuger (vilket inte är ätande). Lägger du barnet intill dig brukar det vakna efter fem till tio minuter och vara redo för att suga igen.

En måltid (med flera ”rätter”) ska dock inte ta mer än cirka en timma. Därefter är det bra om man får en paus, mest för sin egen skull. Det är bättre med fler amningar än få och långa.

Mjölkproduktionen

Det är en kombination av hur ofta och hur väl brösten töms som styr mjölkproduktionen. Ju oftare brösten töms, desto mer mjölk produceras.

Då barnet suger får du ett hormonpåslag av oxytocin, som driver fram mjölken, och av prolaktin, som är det mjölkproducerande hormonet. Ju oftare du ammar, desto högre halter av prolaktin – och mer mjölk.

Såväl amning som pumpning är något man behöver lära sig och öva på.

Amningstips

  • Din kropp klarar av att amma och är förberedd för det!
  • Tro pĂĄ dig själv!
  • Vila ofta, gärna dĂĄ barnet sover.
  • Glöm inte bort att dricka när du är törstig.
  • Glöm inte bort att äta.
  • Ha inga större projekt hängande över dig. Försök leva för dig själv och för ditt nyfödda barn.
  • Sök hjälp om du behöver det.
  • Mjölken försvinner inte frĂĄn den ena dagen till den andra!
  • ”Forma bröstet”

Ibland kan barnet ha svårt att få ett stort och bra tag om bröstet. Då kan man prova med att forma bröstet något. För att få en bild av hur du gör kan du tänka dig att du ska bita i en hamburgare – för att få ett stort bett ”plattar du till” hamburgaren. Ungefär på samma sätt kan man ”platta till” bröstet, så att barnet kan få in mycket bröstvävnad i munnen.

Forma bröstet, men flytta det inte. Stryk med bröstvårtan över barnets mun från näsan ned mot hakan, för att aktivera rootingreflexen. Då barnet gapar stort för du barnet närmare bröstet. Blev taget inte riktigt bra? Börja om och låt barnet ta ett nytt tag.

Amma "Laid back" – bekvämt tillbakalutad, med barnet ovanpå din kropp. Det stimulerar barnets instinkter att söka och ta bröstet på ett bra sätt.

Amning på 1177 

Läge och tag

Lägg barnet så att barnets nästipp eller överläpp hamnar i höjd med bröstvårtan. För barnet mot bröstet – inte bröstet till barnet. Då barnet gapar stort kan du hjälpa barnet till bröstet genom att föra barnet närmare dig. Undvik att trycka på barnets bakhuvud.

Är det svårt för barnet att få ett bra tag kan du prova att hålla barnet med omvänd hand. Gör då så här: Du håller alltså barnet med höger arm, då du vill amma från vänster bröst. Stöd huvudet med fingrarna och stöd mellan axlarna med din handlov. Forma eventuellt bröstet med vänster hand. För barnet mot bröstet med höger arm, då barnet gapar stort med tungan nere i underkäken. Eller tvärtom: håll barnet med vänster arm då du vill amma från höger bröst. Stöd huvudet med fingrarna och stöd mellan axlarna med din handlov. Forma eventuellt bröstet med höger hand. För barnet mot bröstet med vänster arm, då barnet gapar stort med tungan nere i underkäken.

PĂĄ 1177 kan du se en film om amning.

Svullna bröst

När den mogna mjölken börjar bildas, svullnar ofta brösten och blir ömma och hårda. Då kan barnet ha svårt att få ett bra tag. För att göra området kring bröstvårtan mjukare kan du använda dig av Cottermans handgrepp. Det innebär att du placerar fingertopparna på vårtgården, runt själv bröstvårtan och trycker en stund för att pressa undan svullnaden. Läs mer på www.amningshjalpen.se (se alfabetiskt register och bokstaven C).

Amma pĂĄ dina villkor

Amning kan upplevas mycket olika. Sök hjälp om du tycker att det inte fungerar som du tänkt dig! Hjälp och stöd kan du få på din barnavårdscentral (BVC), via förlossningsvårdens amningsrådgivning på vår amningsmottagning eller via den ideella organisationen Amningshjälpen, www.amningshjalpen.se.

Amning är inte bara att ge barnet mat. Det är ett sätt att umgås med sitt barn.

AmningsrĂĄdgivning

Vid behov av amningsråd efter barnets första levnadsvecka kontaktar du i första hand Barnhälsovården (BHV). Om hjälp via BHV är otillräcklig eller du behöver råd och stöd vid komplikationer i samband med amning kan du kontakta vår Amningsmottagning på Östra sjukhuset.

På mottagningen arbetar särskilt amningskunniga barnmorskor. Mottagningen är öppen måndag till fredag. Du kan boka dig via appen "Mitt vårdmöte - VGR" till ett videomöte och vid behov erbjuder vi även personligt besök.

Mer information om amningsmottagningen och hur du bokar via appen "Mitt vårdmöte - VGR".