Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Ögonmottagning Mölndal

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

1/6 t o m 31/8
måndag - fredag 7:30 - 13:00
1/9 t o m 31/5
måndag - fredag 7:30 - 16:00

Växeltelefon

Besöksadress

Göteborgsvägen 31
431 30 Mölndal
Mölndals sjukhus
Hus K, plan 3

Vägbeskrivning

Spårvagn 4 el 2 till hållplats Mölndals sjukhus

Postadress

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Område 3 Ögonmott
431 80 Mölndal

Vi vänder oss till dig med allmänna ögonsjukdomar, grön starr, sjukdomar i näthinnans kärl eller gula fläcken. Vår mottagning är uppdelad i fyra delar: Allmänteam, Glaukomteam, Medicinsk retina och Barnteam. 

Vi arbetar i olika team: 

Vårt allmänteam ansvarar för dig med inflammation i ögats inre, ögontumörer, ögonkomplikationer vid sköldkörtelsjukdomar samt utprovning av och information kring ögonprotes.

Vårt glaukomteam undersöker och behandlar dig med misstänkt eller konstaterat glaukom, en ögonsjukdom som drabbar synnerven och påverkar synfältet. Kontroller av personer med ärftlighet för sjukdomen måste dock hänvisas till andra vårdgivare.

Vårt team för medicinsk retina undersöker och behandlar dig med diabetes, sjukdomar i näthinnans kärl samt sjukdomar i gula fläcken. 

Vårt barnteam arbetar bland annat med skelningar och samsynsproblem, både hos barn och vuxna. Barn med grå starr och stora brytningsfel samt prematura barn behandlas också av teamet. 

 

För dig som tidigare var patient på Ögonmottagningen Frölunda Specialistsjukhus:

Ögonmottagningen på Frölunda Specialistsjukhus (FSS) kommer inte att fortsätta sin ögonverksamhet efter den 15 juli 2019. Berörda patienter kommer att överföras till Ögonsjukvården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU. Det gäller framför allt patienter med glaukom (grön starr) och diabetespatienter som tidigare gått på ögonbottenfoto på FSS.

Specialistläkare vid Ögonsjukvården inom SU arbetar nu med att gå igenom de väntelistor som tidigare legat hos FSS. Efter medicinsk prioritering kommer kallelser att skickas ut från SU eller från annan vårdgivare inom ögonsjukvård som regionen har samarbete med.

Berörda patienter kommer att informeras via brev från FSS vecka 27 och framåt.

Vid icke-akuta ärenden, såsom frågor gällande behandling eller receptförnyelse, kan du vända dig till Kontaktpunkten 031-343 31 00. Akuta ärenden hänvisas till telefonrådgivningen via 1177 Vårdguiden på telefonnummer: 1177.

Söka vård hos oss

När du söker vård hos oss behöver vi veta något om den sjukdom eller de besvär du har. Den informationen kan vi till exempel få genom att en läkare på din vårdcentral eller annan läkare skriver en remiss till oss. Du kan också skriva en egen vårdbegäran. 

Blankett för egen vårdbegäran

Du kan också bli remitterad hit av din optiker. 

Remissmall för vårdgivare till Ögonsjukvården.

Checklista inför ditt besök

  • Ta med dig aktuella glasögon.
  • Ta med dig fotolegitimation och eventuellt högkostnadskort.
  • Anmäl ditt besök i kassan.
  • Du betalar vid din ankomst. Du kan betala kontant, med kort eller få en faktura hemskickad. 
  • Det är olämpligt att köra bil efter att du fått pupillvidgande ögondroppar.

Vi som arbetar här

På vår mottagning finns olika yrkeskategorier som till exempel undersköterska, ögonsjuksköterska, optiker, ortoptist, seketerare och specialistläkare. 

Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar förekommer det studenter på våra mottagningar och avdelningar. Du har som patient rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. Alla som arbetar här, såväl personal som studenter, har tystnadsplikt.

Synpunkter

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta. Lämna gärna dina synpunkter till:

Telefon: 031-343 31 00

Handläggaren registrerar din synpunkt i avvikelsehanteringssystemet. Synpunkten skickas då till ansvarig chef inom Ögonverksamheten för utredning och åtgärd.

 

Cecilia Warnberg

Vårdenhetschef

Senast uppdaterad: 2020-03-16 15:24