Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kuratorsmottagning reumatologi Sahlgrenska

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - fredag
8:00 - 16:00

Växeltelefon

Öppettider

måndag - fredag
8:00 - 16:00

Besöksadress

Gröna stråket 14
413 46 Göteborg

Patientutbildning

Våra patientutbildningar är en möjlighet för dig att få ökad kunskap om din sjukdom och din behandling och möjlighet att utbyta erfarenheter med andra i en liknande situation.

Information om våra patientutbildningar

Våra kuratorer kan ge dig stöd och hjälp i frågor som har samband med reumatisk sjukdom.

Söka vård hos oss

Hur kan våra kuratorer hjälpa dig?

Du som har en reumatisk sjukdom kan vända dig till oss för samtal, råd och stöd. Samtalen kan handla om dina tankar, känslor eller förhållningssätt som har samband med din sjukdom. Vi kan också diskutera frågor som rör arbete eller studier. Du kan även få stöd i kontakten med myndigheter exempelvis försäkringskassan, arbetsförmedlingen eller socialkontor. Du kan även få mer allmän information om samhällets resurser. Målet för vårt arbete är att ge stöd och stärka dig som individ att hantera din situation. Vi kan erbjuda visst stöd till närstående.

Du behöver ingen remiss för att komma till oss. Välkommen att kontakta oss!

Att få en diagnos och leva med en sjukdom

Att få besked om att du har en diagnos kan upplevas på olika sätt då det är många faktorer som påverkar upplevelsen. Det är vanligt att få olika tankar och känslor, den nya situationen kan medföra någon form av livsomställning. Att lära dig leva med din sjukdom innebär ofta att du behöver reflektera och kanske ändra något för att anpassa ditt liv. För att återfå en känsla av kontroll och bättre mående kan det vara bra att du funderar över vad och hur du kan förändra din situation och vad du behöver sträva efter att acceptera.

Förhållningssätt

Det är värdefullt att fundera över vad du själv kan påverka för att leva så meningsfullt som möjligt och vad du inte kan påverka och därför måste förhålla dig. Om du t.e.x har smärta och/eller trötthet är det lätt att denna begränsar vardagen mer eller mindre, varför det det kan vara värt att fundera kring hur olika aktiviteter påverkar ditt liv på kort och lång sikt. Att undvika aktiviteter behöver inte alltid betyda att smärtan/ tröttheten minskar. 

Välbefinnande

För att må så bra som möjligt är det viktigt att du funderar kring vad livskvalitet är för dig? Vad mår du bra av? Hur återhämtar du dig? Vad får du energi och kraft av? Försök hitta dina möjligheter och fokusera på det som fungerar. Ibland behöver du välja bort något för att få tid till annat, att prioritera och sätta gränser.

Kommunikation

Berättar du för andra om hur du mår? Hur kan du skapa förståelse och undvika missförstånd? Många gånger kan det vara bra att vara tydlig med hur du mår och eventuellt berätta vilken hjälp du behöver. Då blir det lättare för omgivningen att förstå och kunna vara till stöd på bästa sätt.

När någon blir sjuk berörs alla i familjen. Barn kan reagera på olika sätt. Det är viktigt att vuxna lyssnar till barns funderingar och ger anpassad information för att lindra oro och fantasier.

Information och kunskap

Det är viktigt att du har god kunskap om din diagnos. Dels för att du ska kunna fatta bra beslut, dels för att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling. God kunskap kan också bidra till att du känner större trygghet. Läkare och sjuksköterskor hos oss på verksamhet reumatologi svarar gärna på dina frågor. Bra information finns också på vårdguiden 1177 och hos Reumatikerförbundet.

Ulrika Strandner

Legitimerad Hälso- och Sjukvårdskurator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Elli Westerström Jobring

Kurator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-03-02 10:57