Hos oss får personer vård om de har begått ett brott, har en allvarlig psykisk störning och är överlämnade till rättspsykiatrisk vård. Även häktade personer i behov av särskild psykiatrisk vård kan få vård hos oss. Målet med vården är att patienten ska rehabiliteras ut till ett fungerande liv i samhället.
En rättspsykiatrisk undersökning avgör om personen bör överlämnas till vård istället för fängelse. Undersökningen görs på en av Sveriges rättspsykiatriska utredningsenheter.
Här på SU Rättspsykiatri har vi både öppen och sluten vård för personer överlämnade till rättspsykiatrisk vård. Förutom akutenheter och vårdenheter har vi också exempelvis ett Aktivitetshus där bland annat aktiveringspedagoger, hälsopedagoger, fysioterapeuter och arbetsterapeuter arbetar.
Enheter
Information till besökande
Besök till våra patienter anmäls till respektive vårdenhet. Vårdenheten ansvarar för att boka besöksrum och meddela receptionen besökarens namn, vem som ska besökas samt datum och tid för besöket. Besök ska alltid anmälas i förväg.
När du som besökare kommer till huvudentrén, öppen dagtid), går du in genom den yttre entrén, I receptionen anmäler du att du kommit, glöm inte att ta med giltig legitimation (körkort, pass eller SIS-kort). I anslutning till entrén finns kapprum med låsbara skåp där du kan hänga sådant som du inte får ta med in, som exempelvis, väskor, mobiltelefoner eller ytterkläder. Nyckel till skåpen får du i receptionen.
När du är ankomstregistrerad får du en besöksbricka. Den ska bäras synlig under hela besöket. Personal från den vårdenhet där patienten du ska besöka vistas, kommer och möter dig i receptionen och följer med dig till ett besöksrum där patienten väntar. Besöksbrickan lämnas tillbaka till receptionen när du passerar ut igen.
Införsel av varor Vad säger lagen? Lag om rättspsykiatrisk vård (1991:1129) § 8 och Lag om psykiatrisk tvångsvård (1991:1128) § 21 och 23 i sammanfattning: En patient får inte inneha narkotika, alkoholhaltiga drycker, andra berusningsmedel, dopingmedel, injektionssprutor eller andra föremål som är särskilt ägnade att användas för missbruk eller annan befattning med narkotika. Inte heller annan egendom som kan skada honom själv eller någon annan eller vara till men för vården eller ordningen på enheten.
Besökande Besökande får för patientens räkning föra in följande:
Pengar
Tidskrifter/böcker
Kläder
Hundenheten
Narkotikahundens uppdrag är att förhindra att droger, otillåtna läkemedel eller vapen smugglas in eller brukas inom sjukhusmiljön eller vid annan offentlig miljö inom Västra Götalandsregionen. Hundarna arbetar tillsammans med sin hundförare och har som främsta uppgift att utgöra ett komplement till övrigt säkerhets- och kontrollarbete. Detta för att förhindra införandet av droger och vapen samt att upptäcka och omhänderta droger/vapen som tagits in.
Fyra hundar
Det är individens lämplighet, inte hundrasen, som avgör om hunden är lämplig som narkotikahund.
Tillsammans med sina förare arbetar narkotikahundar förebyggande genom att regelbundet visa sig på avdelningar och i offentliga miljöer inom Västra Götalandsregionen. De jobbar också direkt med visitationer av bostadsutrymmen, lokaler, fordon, personsök enligt tullfiltermodellen samt utomhus med att söka av områden tillhörande sjukhuset.
Höga krav
Narkotikahundar gör stor skillnad i arbetet mot narkotika. Hundarna är tränade på väldigt små mängder av narkotika och läkemedel och gör fynd i de svåraste miljöer. Hundekipagen gör planerade sök men de kallas också in inom sjukhuset eller annan offentlig verksamhet i Västra Götalandsregionen när någonting har hänt.
Samtliga hundar och hundförare har genomgått utbildning som är godkänd av myndighetscertifierad instruktör.
Narkotikahundar genomgår mycket träning och många tester innan de blir narkotikahundar. Som en kvalitetssäkring testas hund och förare varje år. De genomgår en årlig certifiering i samtliga arbetsmoment och hund samt hundförare måste uppfylla de arbetskrav som ställs föra att klara sina arbetsuppgifter.
Arbetet ställer höga krav på hundföraren och hunden. Hunden ska vara vältränad och dresserad, och samarbetet mellan hund och förare måste fungera perfekt. Därför bor och lever de tillsammans för att uppnå det optimala samarbetet.
Marika Broberg Hundförare och ansvarig för Hundenheten Epost: marika.broberg@vgregion.se