Expertteamen
Expertteamen för sällsynta reumatiska sjukdomar och autoinflammatoriska syndrom vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en del av det Europeiska referensnätverket ERN-RITA.
Expertteam för reumatisk muskelinflammation (myosit)
Vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedrivs utredning, behandling och uppföljning av vuxna personer med reumatisk muskelinflammation. I vården deltar läkare och fysioterapeuter med lång erfarenhet av reumatisk muskelinflammation. Expertteamet samarbetar med andra specialiteter på Sahlgrenska, så som hudläkare, neurologer med inriktning mot muskelsjukdomar, lungläkare, samt med andra expertteam vid Sahlgrenska och i Sverige.
Hjärtat kan påverkas vid reumatisk muskelinflammation, men kunskapen om detta är begränsad. Vid Sahlgrenska Universiterssjukhuset bedrivs ett forskningsprojekt för att undersöka hur ofta hjärtat påverkas hos patienter med reumatisk muskelinflammation, vilka subgrupper som kan vara särskilt utsatta samt vilka utredningsmetoder som är mest effektiva för att tidigt upptäcka och behandla detta tillstånd. Samtidigt undersöks förekomst av benskörhet hos patienter med reumatisk muskelinflammation. Forskningsgruppen samarbetar också med internationella arbetsgrupper i ett projekt för att revidera de aktuella klassifikationskriterierna för reumatisk muskelinflammation.
Expertteam för systemisk lupus erythematosus (SLE)
Vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedrivs utredning, behandling och uppföljning av vuxna personer med SLE. I vården deltar läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer och psykologer med erfarenhet av SLE. Expertteamet samarbetar också med andra specialiteter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som hudläkare, njurläkare, neurologer och lungläkare, samt med andra expertteam i Göteborg och i Sverige. För kvinnor med SLE som planerar graviditet har vi en särskild mottagning och nära samarbete med specialistmödravården.
Teamet bedriver forskning för att förstå de immunologiska mekanismer som driver utvecklingen av SLE, och därigenom bidra till att hitta framtida biomarkörer och bättre behandling av sjukdomen. Kvinnor med SLE har ökad risk för graviditetskomplikationer, och i SLE-Placenta-studien undersöks vilka immunologiska mekanismer som leder till dessa komplikationer. Teamet deltar också i nationella samarbeten genom SLE-nätverket, för att bland annat studera effekterna av biologisk behandling vid SLE.
Expertteam för systemisk skleros
Vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedrivs utredning, behandling och uppföljning av vuxna personer med systemisk skleros. I vården deltar läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter med erfarenhet av systemisk skleros. Vården utgår från nationell vårdriktlinje för systemisk skleros. Expertteamet samarbetar med andra specialiteter på Sahlgrenska, så som hudläkare, lungläkare och hjärtläkare, gastroenterologer samt med andra expertteam vid Sahlgrenska och i Sverige.
På avdelningen bedrivs forskning om systemisk skleros genom att studera bland annat blod- och hudprover från både patienter med systemisk skleros och friska kontroller. Målet är att bättre förstå de faktorer som påverkar sjukdomsutveckling och prognos. Teamet använder moderna forskningsmetoder och samarbetar med experter från hela Europa. Teamets projekt är en del av EUSTAR, den europeiska databasen för systemisk skleros.
Expertteam för autoinflammatoriska syndrom
Vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedrivs utredning, behandling och uppföljning av vuxna personer med autoinflammatoriskt syndrom. I vården deltar läkare med erfarenhet av autoinflammatoriskt syndrom. Expertteamet samarbetar med andra specialiteter på Sahlgrenska, så som hudläkare, lungläkare, barnläkare och hjärtläkare, samt med andra expertteam (till exempel expertteamet för primära immunbristsjukdomar) vid Sahlgrenska och i Sverige.
Lokal forskning som bedrivs kring dessa sjukdomar är av experimentell natur och främst inriktat på att förstå mekanismer som reglerar akut och kronisk inflammation i hälsa och sjukdom. Eftersom sjukdomarna är sällsynta finns också nationella (Nationell avdelning i ”the European Reference Network on Rare immunological Disorders) och internationella nätverk (”Nordic/Baltic Alignment Meeting on Autoinflammatory Disorders”) som samlar kollegor med intresse för autoinflammation.