Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Om sällsynta hälsotillstånd/diagnoser

När en diagnos finns hos färre än 5 av 10 000 invånare räknas det som en sällsynt diagnos, eller ett sällsynt hälsotillstånd. Socialstyrelsen rekommenderar sedan 2020 användningen av termen ”sällsynt hälsotillstånd”, men begrepp som till exempel "sällsynt diagnos" och "sällsynt sjukdom" används också.

Sällsynta hälsotillstånd är inget ovanligt

Cirka 5 procent av Sveriges befolkning uppskattas idag leva med ett sällsynt hälsotillstånd, vilket motsvarar en halv miljon människor i Sverige. Det finns över 7000 sällsynta hälsotillstånd, varje hälsotillstånd i sig är sällsynt, men tillsammans är det inget ovanligt. Cirka 80% av de sällsynta hälsotillstånden har en genetisk orsak.

Definition av sällsynta hälsotillstånd enligt Socialstyrelsen: 

Sällsynta hälsotillstånd är tillstånd med låg förekomst och drabbar färre än 1 på 2000. Sällsynta hälsotillstånd medför vanligen varaktiga konsekvenser för livsvillkoren och särskilda problem som betingas av sällsyntheten. De kräver speciell kompetens och ofta samordnade insatser från hälso- och sjukvården och övriga samhället. 

Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd

Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd innehåller information om fler än 300 sällsynta sjukdomar och tillstånd. Arbete sker fortlöpande med att ta fram nya texter och uppdatera befintliga. Från 2020 sammanställs underlagen av Ågrenska som är ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd.

Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd

 


Senast uppdaterad: 2022-08-08 09:45