Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Substitutionsmottagning 2 Högsbo

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - fredag
8:00 - 11:00

Växeltelefon

Öppettider

måndag
8:00 - 18:00
tisdag - torsdag
8:00 - 16:00
fredag
8:00 - 14:00

Besökstider

måndag - fredag
8:00 - 11:00

Besöksadress

F O Petersons gata 30
421 31 Västra Frölunda

Substitutionsmottagningarna riktar sig till dig med opiat- och opioidberoende som är i behov av substitutionsbehandling. Vi erbjuder medicinsk behandling som kompletteras med psykologiska och psykosociala insatser. Vi arbetar långsiktigt och hälsofrämjande.

Söka vård hos oss

För att få behandling hos oss skall du uppfylla kriterierna i Socialstyrelsens föreskrifter för läkemedelsassisterad behandling (HSL S-FS 2016:01).

Du ansöker om substitutionsbehandling genom vår digitala drop-in mottagning. Under din första kontakt med oss kommer ett bedömningssamtal att genomföras, där vi försöker skapa en helhetsbild gällande din livssituation. I samband med samtalet kommer en utredning att påbörjas. Syftet med utredningen är att sammanställa information som framkommit under bedömningssamtalet med tidigare journaldokumentation från hälso- och sjukvård och eventuellt andra vård- och myndighetskontakter samt provtagningsresultat, för att fastställa om du uppfyller kriterierna för substitutionsbehandling.  

Vi samarbetar med socialtjänsten och det är bra om du informerar din socialsekreterare att du söker substitutionsbehandling.

Digital drop-in mottagning

Helgfria onsdagar kl. 13:30-15:00

  • Ladda ner appen ”Mitt vårdmöte” via Google Play eller App store på din smartphone eller surfplatta
  • Starta appen och klicka på Gå vidare
  • Välj mottagning genom att använda sökfunktionen eller välja direkt ur listan ”Substitutionsmottagning Östra
  • Klicka på Mina sidor och logga in med Mobilt BankID
  • Registrera dig och godkänn villkoren
  • Du är nu redo att använda ”Mitt vårdmöte”

Om du inte har ett Mobilt BankID så går det att få hjälp med att logga in via ett ombud.

Under pågående utredning kommer du att behöva lämna droganalys (salivprov) genom att fysiskt besöka Substitutionsmottagning 2 Högsbo, F O Petersons gata 30 B i Västra Frölunda, helgfria onsdagar kl 14:00-15:00.

Mot bakgrund av den tillfälligt rådande kraftiga begränsningen i möjlighet att söka substitutionsvård, så kommer vi att erbjuda möjlighet att uthämta Naloxon, som är ett motgift mot opioider och opiater och som kan användas för att häva överdoser. Utdelning av Naoloxon kommer att ske på Substitutionsmottagning 2 Högsbo, F O Petersons gata 30 B i Västra Frölunda, helgfria onsdagar kl. 14.00-15.00.

Har du frågor kring ansökan om substitutionsbehandling? Eller har du redan ansökt om substitutionsbehandling hos oss och har funderingar kring din pågående utredning? Då kan du nå oss på telefonnummer 031-343 69 43, tisdagar klockan 13:00-15:00.

Välkommen!

För dig som tillhör NU-sjukvården, SÄS eller SkaS upptagningsområde gäller annan ansökan. Läs mer här: Regional substitutionsmottagning.

Substitutionsbehandling

Du som har bedömts uppfylla kriterierna för substitutionsbehandling och blivit färdiginställd på substitutionsläkemedel via vår dagvårdsavdelning kommer som ny patient få besöka öppenvårdsmottagningen sju dagar i veckan i tre månader, i enlighet med vad som står i Socialstyrelsens riktlinjer. Medicinintaget sker under översyn av personal. Har din behandling fungerat väl under de första tre månaderna kan beslut fattas om egenvård. Det innebär att du vissa dagar i veckan får ta hem ett antal doser för att sköta medicineringen själv. Vid fortsatt följsamhet i behandlingen kommer din egenvård att öka. Om du som patient återfaller i missbruk eller på annat sätt inte följer behandlingsplanen, behöver du åter komma dagligen till mottagningen för övervakat medicinintag.
Ledigheter kan beviljas ju längre tid behandlingen har pågått och fungerat väl. Skall du resa utomlands behöver vi en kopia på din biljett. Efter det utfärdar vi ett tull- eller Schengenintyg, så att du på ett tryggt sätt kan resa med din medicin över gränserna.

Substitutionsmottagning Östra är öppen för drop-in klockan 8.00–11.00 på vardagar och klockan 9.00–11.00 på helgerna. För de som arbetar eller studerar har vi även morgon- och kvällsmottagning någon eller några dagar per vecka.

Vid ditt besök hos oss

Som ny patient får du komma till mottagningen sju dagar i veckan i tre månader, i enlighet med vad som står i Socialstyrelsens riktlinjer. Medicinintaget sker under översyn av personal. Har din behandling fungerat väl under de första tre månaderna kan beslut fattas om egenvård. Det innebär att du vissa dagar i veckan får ta hem ett antal doser för att sköta medicineringen själv. Vid fortsatt följsamhet i behandlingen kommer din egenvård att öka. Om du som patient återfaller i missbruk eller på annat sätt inte följer behandlingsplanen, behöver du åter komma dagligen till mottagningen för övervakat medicinintag.

Ledigheter kan beviljas ju längre tid behandlingen pågått och fungerat väl. Skall du resa utomlands behöver vi en kopia på din biljett. Efter det utfärdar vi ett tull- eller Schengenintyg, så att du på ett tryggt sätt kan resa med din medicin över gränserna.

Mottagningen är öppen för drop-in klockan 8.00–11.00 på vardagar och klockan 9.00–11.00 på helgerna. För dem som arbetar eller studerar har vi även morgon- och kvällsmottagning någon eller några dagar per vecka.

Vi som arbetar här

På vår mottagning arbetar personer från olika yrkekategorier, så som sjuksköterskor, behandlingsassistenter, skötare, kuratorer, sekreterare, psykologer, underläkare och specialistläkare. Vi arbetar tillsammans för en komplett behandling med patienten i centrum.

Eftersom Sahlgrenska är ett universitetssjukhus har vi ibland studenter på mottagningen. Du som patient har rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. All personal samt studenter arbetar under tystnadsplikt.

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta det. Lämna gärna dina synpunkter till:

Telefon: 031-343 63 00

 

Simon Lindguss

Enhetschef
Enhetschef

Senast uppdaterad: 2022-04-04 16:26