Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Munskydd ska användas av dig och eventuell medföljare som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

Mottagning för spelberoende och skärmhälsa

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

tisdag
9:00 - 12:00
tisdag
13:00 - 15:00

Vi svarar på övriga tider via 1177 och på lämnade meddelanden inom 2-3 arbetsdagar.

E-post su.spelberoende@vgregion.se

OBS! Av sekretesskäl ber vi dig, när det handlar om patientärenden, att i stället ringa oss eller kontakta oss via 1177.

Växeltelefon

Besöksadress

Mellangatan 1
413 01 Göteborg
OBS! skicka inga remisser till besöksadress

Om mottagningen
Mottagning för Spelberoende och Skärmhälsa är en specialistmottagning med ett regionalt uppdrag för behandling av spelberoende (beroende av spel om pengar) och datorspelsberoende. Mottagningen ligger i centrala Göteborg vid Järntorget och vi tillhör organisatoriskt Sahlgrenska Universitetssjukhusets beroendeverksamhet.

 

Vem kan söka hjälp hos?
I nuläget tar vi emot remisser för patienter från det år man fyller 16 år både när det gäller beroende av spel om pengar och datorspel.

 

Hur ser behandlingen ut?
Behandlingen utgår ifrån kognitiv beteendeterapi (KBT).  I KBT arbetar du med att förändra ditt liv här och nu. Du övar på att lägga märke till och undersöka tankar, känslor och beteenden som lett till ett beroende. Du lär dig metoder för att långsiktigt påverka dina beteenden, hålla fast vid dina behandlingsmål och förebygga återfall. En viktig del är att ersätta spelande med annat som är viktigt för dig i ditt liv. Mellan träffarna tränar du på egen hand de färdigheter som tas upp.

För beroende av spel om pengar ges behandling i grupp, individuellt eller via internet.

För datorspelsberoende erbjuds enbart gruppbehandling.

Forskningsverksamhet
Vid mottagningen bedrivs även forskning om den behandling vi erbjuder. Därigenom kan vi öka kunskapen om behandlingseffekter och systematiskt vidareutveckla den vård vi erbjuder. Som patient hos oss erbjuds du att bli forskningsdeltagare och samtycker då till att svar på frågeformulär och behandlingsresultat får användas i forskningssammanhang. Det är helt frivilligt att delta.

Söka vård hos oss

För att få behandling hos oss behövs remiss. Remissen kan vara från en annan vårdinstans, till exempel vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Du kan också söka vård hos oss på egen hand genom att skicka in en egenremiss. Enklast och snabbast gör du detta genom att skicka in remissen via 1177. Länk hittar högst upp till höger på sidan under rubriken 1177 vårdguiden E.tjänster – klicka på ”Egenremiss”

Om du inte har möjlighet att använda E-tjänsterna kan du istället fylla i remiss på papper och skicka in (klicka här för länk).

Pappersremiss skickas till:

Remissportalen
Mottagning för Spelberoende och Skärmhälsa
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg

Behandlingen hos oss utgör ett komplement till eventuella andra vård- och behandlingsinsatser du har behov av. Detta innebär att du vid behandling hos oss har kvar din kontakt vid andra vårdinstanser som ansvarar för all övrig behandling.

Vid ditt besök hos oss

Ordinarie patientavgift gäller, upp till högkostnadskort. Vi är en kontantfri mottagning och betalning sker via faktura eller med självincheckning via swish eller kort. Om du uteblir från ett bokat besök utan att ha lämnat återbud 24 timmar innan avtalad tid får du betala ordinarie patientavgift.

Vid ditt första besök hos oss gör vi tillsammans med dig en kartläggning av din nuvarande situation och svårigheter, både när det gäller spelproblem och andra faktorer som kan påverka behandlingen. Besöket hos oss börjar med att du får fylla i formulär. Därefter träffar du en av våra behandlare för ett kartläggningssamtal. Om du vill får du gärna ha med någon närstående till detta besök. Utifrån det som framkommer under besöket görs sedan en plan för fortsatt behandling.

Checklista inför ditt besök

Tänk på att:

  • Ta med fotolegitimation     
  • Meddela oss i god tid om du behöver tolk

För dig som remittent

Behandlingen hos oss är avgränsad till specialiserad behandling för spelberoende och datorspelsberoende och utgör ett komplement till eventuella andra vård- och behandlingsinsatser. Detta innebär att behandlingsansvar för övrig behandling kvarstår vid remitterande enhet. Vi tar inte över ansvar för sjukskrivningar eller receptförskrivning.

Vi som arbetar här

På mottagningen arbetar ett team bestående av psykologer, läkare, sjuksköterska, socionom, forskningsansvarig, forskningsassistent och administratör.

Synpunkter och klagomål på vården

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.

Annika Hofstedt

Enhetschef

Senast uppdaterad: 2021-03-18 08:12