Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Infektionsmottagning Östra

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

Vecka 26-33
måndag - fredag
8:00 - 15:00
Vecka 34-25
måndag - fredag
8:00 - 16:00

Växeltelefon

Öppettider

Vecka 26-33
måndag - fredag
8:00 - 15:00
Vecka 34-25
måndag - fredag
8:00 - 16:00

Besöksadress

Journalvägen 10
416 50 Göteborg

Till oss kommer du som har en infektion som behöver bedömning av läkare eller sjuksköterska med specialistkunskap inom infektionssjukdomar. Vi tar även emot patienter med infektioner som omfattas av smittskyddslagen, undantaget könssjukdomar. Våra patienter är i alla åldrar. Våra specialområden omfattar virushepatit, hiv, immundefekter, multiresistenta sjukdomar som MRSA, tuberkulos och tropiska sjukdomar. Till mottagningen hör också en resemedicinsk vaccinationsmottagning. Vår mottagning är HBTQ-diplomerad vilket innebär att vi aktivt arbetar med HBTQ-frågor och HBTQ-personers rättigheter.

Söka vård hos oss

Tidsbeställd mottagning/Remissmottagning

Blankett för egen vårdbegäran

Vår remissmottagning tar emot patienter med akuta infektionssjukdomar, remiss krävs.

Du behöver ingen remiss om du misstänker att du drabbats av en tropisk sjukdom eller en sjukdom med risk för luftburen smitta, till exempel vattkoppor eller mässling. Vid sådan misstanke ber vi dig ringa vår telefonrådgivning:
Telefon: 031- 343 42  82
Telefonrådgivningen bemannas av en sjuksköterska måndag till fredag kl 8-16.

Vid stick- och skärskador hos personal behövs ingen remiss.

Remissmottagningen har öppet vardagar mellan kl 8-16.

Telefonrådgivning

Vår telefonrådgivning bemannas av en sjuksköterska måndag till fredag kl 8-16.

Telefon: 031-343 42 82

Vid ditt besök hos oss

Tuberkulintest (PPD)  

Tuberkulintest utförs som en del i hälsoundersökning, alternativt som förberedelse för vaccination mot tuberkulos. Observera att vaccination mot tuberkulos inte längre rekommenderas för vuxna över18 år i Sverige, annat än i undantagsfall, var god se Folkhälsomyndighetens Rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos 2017

Tuberkulintest genomförs jämna veckor vid drop-in på måndagar kl 13-14, avläsning torsdag samma vecka kl 13-14. Vid testet injiceras 0,1 ml PPD i huden på underarmen. Efter avläsning utfärdas intyg eller i undantagsfall ges BCG (vaccin mot tuberkulos) om testresultatet tillåter.

Tuberkulintest utförs helgfria jämna veckor. Under sommaren hålls PPD-mottagningen stängd vecka 26-34.

Hiv-mottagning

Vi utför hiv-provtagning och provtagning för sexuellt överförbara sjukdomar efter tidsbokning. För tidsbokning vänligen kontakta Infektionsmottagningens hiv-sjuksköterskor på något av följande telefonnummer:

031- 343 44 92
031- 343 55 22
031- 343 42 84
031- 343 48 63
031- 343 42 87

Vaccinationsmottagning

Vi är specialister på främst längre resor, utlandsstationering samt på vaccinationer av personer med nedsatt immunförsvar. För att beställa tid på Vaccinationsmottagningen eller för att lämna återbud, vänligen kontakta oss på telefon: 031 - 343 42 82, vardagar kl. 7-15 (uppringningstid kl. 9.45-11.15 och kl. 13-15). Besöket kostar 150 kronor. Utöver det tillkommer priset för vaccin (se länk nedan). Vänligen observera att rådgivning inte kan ges per telefon, utan endast tidsbokning. Hälsodeklaration ska fyllas i och tas med vid besöket på Vaccinationsmottagningen. Om du önskar, skickas hälsodeklarationen hem till dig efter att tidsbeställning till vår mottagning skett.

Vaccinationsmottagningen är fr.o.m. v.14 och tillsvidare stängd.

Hälsodeklaration

Vaccinationer som kan vara aktuella inför utlandsresan

Prislista vaccin

Här kan du får mer information:

Folkhälsomyndighetens vaccinationsråd

Reserådet

Utrikesdepartementet: Resklar - UD:s råd inför utlandsresan

WHO: International travel and health

CDC: Yellow Book - Travelers' health

Checklista inför ditt besök

  • Ta med dig fotolegitimation och eventuellt högkostnadskort samt remiss.
  • En särskild entré finns för dig som söker på vår akutmottagning.
  • Anmälan sker i receptionen. Du kan betala med kort, kontant eller få en faktura hemskickad.
  • Om du besöker vår Vaccinationsmottagning sker betalning vid besöket.

Vi är aktiva inom Sahlgrenska Akademin genom att bedriva forskning inom infektionsområdet på hög nationell och internationell nivå. Forskning pågår inom bl.a. områdena hepatit, hiv och tuberkulos. Vi bedriver kliniska studier i egen regi eller i samarbete med läkemedelsbolag.

Syftet med studierna är att utveckla och förbättra omhändertagandet av personer med akuta och kroniska infektioner. Du kan bli tillfrågad om deltagande i forskningsstudier om du vårdas på Infektion eller besöker vår mottagning. Deltagande i studier är helt frivilligt och om du inte vill delta påverkar det inte omhändertagande eller behandling på Infektion.

Vi som arbetar här

På Infektionsmottagningen arbetar undersköterskor, specialist- och sjuksköterskor, läkare (underläkare, läkare under specialistutbildning, specialistläkare inom infektionssjukdomar och överläkare), kuratorer och sekreterare. Vid behov kan kontakt med fysioterapeut och arbetsterapeut ordnas.

Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar har vi ibland läkare och sjuksköterskor från andra mottagningar och avdelningar. 
Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt.

Synpunkter och klagomål på vården

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.

Monica Lohm, enhetschef
Telefon: 031 - 343 43 09

Blankett för synpunkter på vården

Ansvariga för mottagningen

Panos Vasilakis, vårdenhetschef
Telefon: 031 - 343 42 76
E-post: panos.vasilakis@vgregion.se

Anders Eilard, medicinskt ansvarig


Senast uppdaterad: 2021-03-30 12:44