Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Infektionsmottagning Östra

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

Vecka 26-33
måndag - fredag
8:00 - 15:00
Vecka 34-25
måndag - fredag
8:00 - 16:00

Växeltelefon

Öppettider

Vecka 26-33
måndag - fredag
8:00 - 15:00
Vecka 34-25
måndag - fredag
8:00 - 16:00

Besöksadress

Journalvägen 10
416 50 Göteborg

Byggarbeten på sjukhusen

Det pågår flera byggarbeten på sjukhusen som påverkar trafik och möjligheter till parkering.

Påverkan på trafik och parkering på sjukhusen

Till oss kommer du som har en infektion som behöver bedömning av läkare eller sjuksköterska med specialistkunskap inom infektionssjukdomar. Vi tar även emot patienter med infektioner som omfattas av smittskyddslagen, undantaget könssjukdomar.

Våra specialområden omfattar virushepatit, hiv, immundefekter, multiresistenta sjukdomar som MRSA, tuberkulos och tropiska sjukdomar. Till mottagningen hör också en resemedicinsk vaccinationsmottagning. Vår mottagning är HBTQ-diplomerad vilket innebär att vi aktivt arbetar med HBTQ-frågor och HBTQ-personers rättigheter.

Söka vård hos oss

Vår remissmottagning tar emot patienter med akuta infektionssjukdomar; remiss krävs. Blankett för egen vårdbegäran

Du behöver ingen remiss om du misstänker att du drabbats av en tropisk sjukdom eller en sjukdom med risk för luftburen smitta, till exempel vattkoppor eller mässling. Vid sådan misstanke ber vi dig ringa vår telefonrådgivning. Telefonrådgivningen bemannas av en sjuksköterska måndag till fredag kl 8-16.

Vid stick- och skärskador hos personal behövs ingen remiss.

Vid ditt besök hos oss

Tuberkulintest (PPD)  

Tuberkulintest utförs som en del i hälsoundersökning, alternativt som förberedelse för vaccination mot tuberkulos. Observera att vaccination mot tuberkulos inte längre rekommenderas för vuxna över18 år i Sverige, annat än i undantagsfall, var god se Folkhälsomyndighetens Rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos 2017

Tuberkulintest genomförs jämna veckor vid drop-in på måndagar kl 13-14, avläsning torsdag samma vecka kl 13-14. Vid testet injiceras 0,1 ml PPD i huden på underarmen. Efter avläsning utfärdas intyg eller i undantagsfall ges BCG (vaccin mot tuberkulos) om testresultatet tillåter. 
Tuberkulintest utförs helgfria jämna veckor. 

Under sommaren hålls PPD-mottagningen stängd vecka 26-34.

Hiv-mottagning

Vi utför hiv-provtagning och provtagning för sexuellt överförbara sjukdomar efter tidsbokning. För tidsbokning vänligen kontakta Infektionsmottagningens hiv-sjuksköterskor på något av följande telefonnummer:

031- 343 44 92
031- 343 55 22
031- 343 42 84
031- 343 48 63
031- 343 42 87

Vaccinationsmottagning

Vi är specialister på vaccination inför längre resor och utlandsstationering samt på vaccination av resenärer med immunbrist alternativt komplicerade sjukdomar.   

För att beställa tid på resevaccinationsmottagningen vänligen kontakta oss på telefon: 031 - 343 42 82. Telefonen är öppen måndagar, onsdagar och torsdagar kl. 7-15. Lämna meddelande så ringer vi upp dig kl. 13-15. Eventuella återbud lämnas på ovanstående telefonnummer.  

 Vänligen observera att:  

  • rådgivning inte kan ges per telefon, utan endast tidsbokning.   
  • vaccination mot TBE och bältros hänvisas till vårdcentral eller andra vaccinationsmottagningar

 Hälsodeklaration (se länken nedan) ska fyllas i och tas med vid besöket på Vaccinationsmottagningen. Om du önskar, skickas hälsodeklarationen istället hem till dig.  

 Besöket på resevaccinationsmottagningen kostar 150 kronor. Utöver det tillkommer priset för vaccin (se länken nedan).  

Under sommaren hålls Vaccinationsmottagningen stängd vecka 26-34.

Hälsodeklaration

Prislista vaccin

Här kan du får mer information:

Folkhälsomyndighetens vaccinationsråd

Reserådet

Utrikesdepartementet: Resklar - UD:s råd inför utlandsresan

WHO: International travel and health

CDC: Yellow Book - Travelers' health

Checklista inför ditt besök

Hos oss checkar du in själv via din mobil före besöket.

Självincheckning – checka in direkt

Självincheckning – så går det till

Om du inte kan checka in via mobilen:

  • Anmälan sker i receptionen. Du kan betala med kort eller få en faktura hemskickad. Ta med dig fotolegitimation och eventuellt högkostnadskort samt remiss.
  • En särskild entré finns för dig som söker på vår akutmottagning.
  • Om du besöker vår Vaccinationsmottagning sker betalning vid besöket.

Vi som arbetar här

På Infektionsmottagningen arbetar undersköterskor, specialist- och sjuksköterskor, läkare (underläkare, läkare under specialistutbildning, specialistläkare inom infektionssjukdomar och överläkare), kuratorer och sekreterare. Vid behov kan kontakt med fysioterapeut och arbetsterapeut ordnas.

Vi är aktiva inom Sahlgrenska Akademin genom att bedriva forskning inom infektionsområdet på hög nationell och internationell nivå. Forskning pågår inom bl.a. områdena hepatit, hiv och tuberkulos. Vi bedriver kliniska studier i egen regi eller i samarbete med läkemedelsbolag.

Syftet med studierna är att utveckla och förbättra omhändertagandet av personer med akuta och kroniska infektioner. Du kan bli tillfrågad om deltagande i forskningsstudier om du vårdas på Infektion eller besöker vår mottagning. Deltagande i studier är helt frivilligt och om du inte vill delta påverkar det inte omhändertagande eller behandling på Infektion.

Synpunkter och klagomål på vården

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Information synpunkter och klagomål på vården

Sara Reesalu Borgersen, klagomålsansvarig 
E post: sara.reesalu@vgregion.se

Ansvariga för mottagningen

Panagiotis Vasilakis

Vårdenhetschef

Anders Eilard

Överläkare

Senast uppdaterad: 2023-10-02 13:11