Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarligt graviditetsillamående

Det är vanligt att må illa när man är gravid, det är också vanligt att kräkas. Att kräkas och må illa är påfrestande men inte farligt för dig som är gravid eller fostret. Fostret får ändå den näring det behöver.

Ibland kan besvären bli svårare och man kan behöva råd och hjälp med kost och matsituationer som underlättar matintaget. Ibland kan också medicinering behövas.

I allvarliga fall kan graviditetsillamåendet och kräkningarna leda till uttorkning, elektrolytrubbning och störningar i det metabola systemet hos den gravida. Dessa tillstånd kan ibland kräva sjukhusvård där den gravida under en kortare vistelse bland annat får vätska och näring genom dropp. Detta kallas hyperemisis gravidarum.

Söka vård

  • Om du har mycket besvär eller går ner i vikt bör du kontakta en barnmorskemottagning.
  • Om du kräks så mycket att du blir torr i munnen, har svårt att kissa och känner dig yr ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller jourcentral.

 

Behöver du akut omhändertagande:

  • Sök till akutmottagning gynekologi, Sahlgrenska, om du är gravid innan graviditetsvecka 20 eller innan rutinultraljudet. Senare i graviditeten ska du söka till Antenatal på Östra Sjukhuset.

 

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.


Senast uppdaterad: 2018-04-22 18:22