CAIS (congenital androgen insensitivity syndrome)

1-5 av 100 000 barn föds med androgenokänslighetssyndrom (congenital androgen insensitivity syndrome på engelska, förkortas CAIS).

De flesta kvinnor har kromosomuppsättning 46 XX, men en kvinna med CAIS har kromosomuppsättning 46XY. På grund av okänslighet för manliga könshormoner, redan under fostertiden, utvecklas fostret till kvinna. På utsidan ser man därför ut som vilken kvinna som helst. Däremot saknas ägg­stockar, äggledare och livmoder och ibland även slida. Istället för äggstockar har man ett slags könskörtlar som producerar kvinnliga könshormon. Tillståndet upptäcks vanligtvis i tonåren eftersom man inte får mens.

Hos de allra flesta kvinnor med CAIS rekommenderar man att operera bort könskörtlarna när man gått igenom puberteten eftersom det finns en något ökad risk för utveckling av cancertumörer i dessa könskörtlar jämfört med i äggstockar.

Två problem man kan uppleva vid CAIS är att slidan är för kort för samlag och att man inte kan föda barn själv. Det finns flera metoder för att förlänga den slida man redan har. Förstahandsmetod är alltid att själv tänja (dilatera) slidan med hjälp av stavar som man sitter på. Om detta inte fungerar kan man överväga att förlänga slidan med hjälp av en operation.

Det finns idag ingen etablerad metod för att föda barn utan livmoder även om livmodertransplantation inom ramen för forskning har lyckats. Adoption är ett sätt att skaffa barn för kvinnor med CAIS.

Att tänja själv

När du tänjer din slida själv får du instruktioner om hur du sitter på en stav. Staven är gjord av silikon och finns i olika längder, från 3 till 10 cm. Dessa får du från oss. I de få fall egentänjning inte fungerar finns en operation tillgänglig och du får i så fall information om den av oss.