Herpes i underlivet

Genital herpes

Genital herpes (könsherpes) orsakas av Herpes simplex virus typ 1 (HSV-1) eller Herpes simplex virus typ 2 (HSV-2). HSV-1 ger huvudsakligen munherpes (labial herpes), men kan även smitta till könsorgan (genital herpes) via oralsex. HSV-2 förekommer nästan uteslutande genitalt och smitta sker via sexuell kontakt. Har man väl fått herpesvirus en gång bär man på det resten av livet. Majoriteten av de som är bärare av viruset får dock aldrig symtom.

Första herpesutbrottet med kännbara symptom kan ses allt från några dagar efter en sexuell kontakt till flera år efter smittotillfället. Första gången man får ett utbrott kan symtomen vara uttalade med smärtsamma blåsor och sår och man kan även få svullna lymfkörtlar i ljumskarna och feber. Besvären kan sitta i upp till 2-3 veckor. Vid återkommande genital herpes är symptomen lindrigare och brukar gå över inom 1 vecka. Det är främst HSV-2 som ger återkommande herpesutbrott i underlivet.

Herpes smittar mest i samband med symptom, men är man bärare av viruset kan man även smitta när man är besvärsfri. Det vanligaste är att man blir smittad av en person som inte har aktuella besvär. Kondom ger ett bra skydd mot smitta även om detta inte är 100-procentigt.

Man kan säkerställa diagnosen genom att ta prov med en bomullspinne från misstänkt blåsa eller sår. Tillförlitligheten av detta prov är högst om det tas i början av utbrottet.

Behandling

Symtomen försvinner alltid av sig själva men det finns virushämmande läkemedel som kan användas för att minska besvären och förkorta utbrottet (viruset kan dock inte behandlas bort). En sådan behandling ska startas tidigt i förloppet för att ge effekt. För patienter med täta utbrott kan medicinen behöva tas dagligen för att förebygga nya utbrott. Smärtan kan även lindras med receptfria värktabletter och/eller bedövningssalva.

Råd och hjälp
Ring Sjukvårdsrådgivningen tel: 1177 om du har frågor eller känner dig orolig

Om du har besvär av genital herpes kan du kontakta din Vårdcentral, Jourcentral eller Könsmottagningen, SU/Sahlgrenska. 

Har du en primärinfektion (första gången du insjuknar) i vulva och

  • mer än 38 graders feber
  • eller inte kan kissa

Behöver du akut gynekologisk läkarvård ska du söka på Gynakuten, SU/Sahlgrenska