Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vård och hjälp vid sexuella övergrepp och våldtäkt

Vad är sexuella övergrepp?

Sexuella övergrepp är fysiskt och psykiskt kränkande handlingar som man utsatts för utan att man givit sitt samtycke. Förövaren är oftast någon med mer makt än man själv som tagit sig rätten att tillfredsställa sina egna behov på en annan människas bekostnad.

Sexuella övergrepp kan vara många olika saker, alltifrån att man blir berörd på ett sätt som har en sexuell innebörd till att bli utsatt för våldtäkt. Övergreppen kan vara blickar, ord, smekningar, att tvingas tillfredsställa någon sexuellt med munnen eller handen, vaginala eller anala samlag.

Text från 1177

 

Söka vård och hjälp

  • På Gynekologisk akutmottagning tar vi emot dig efter misstänkt sexuellt övergrepp om du är biologisk kvinna och över 13 år. På Gynekologisk akutmottagning tar hand om dig akut med uppföljning hos Kuratorsenheten och på Gynekologisk mottagning.
  • På Akut- och olycksfallsmottagning Sahlgrenska tar vi emot dig som är biologisk man och över 16 år.
  • På Akutmottagning barn på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus tar vi emot dig som man under 16 år och kvinna under 13 år.

Händelsen behöver inte vara polisanmäld för att du ska komma till oss.

 

Spårsäkring och provtagning

Vi har möjlighet att utföra rättsmedicinsk spårsäkring för att säkra bevis till stöd för en eventuell rättsprocess. Vi sparar i så fall spårsäkringen i två år.​ Spårsäkringen utförs av vårdpersonal i samråd med dig. Spårsäkring kan genomföras utan att händelsen är polisanmäld.

  • En rättsmedicinsk spårsäkring ska göras så snart som möjligt efter händelsen.
  • Om det är möjligt så vänta gärna med att duscha, skölja munnen och tvätta kläder.

Senast uppdaterad: 2018-04-22 18:27