Till dig som ska operera bort prostatan

Nedan finner du information som är viktig för dig att läsa inför din operation.

I samband med operationen påverkas andning och blodcirkulation. Narkosmedel, ingreppet och sängläget minskar andningsvolymen. Slem kan samlas i luftvägarna. Därför är det viktigt att snabbt återgå till normal aktivitet efter operationen. Ju mer aktiv du är efter  operationen desto fortare återhämtar du dig. Andningsträning och aktivitet är därför viktigt.

Det är även viktigt att du håller igång kosten genom att äta fiberrik kost och dricka ordentligt med vatten.

Och till sist glöm inte vikten av att du bäckenbottentränar och gör olika knipövningar (läs mer under fliken bäckenbottensträning).

Läs mer i bifogad informationsbroschyr från Arbetsterapi och Fysioterapi från Sahlgrenska Universitetssjukhuset avseende alla punkter ovan.

Rökfri och alkoholfri operation

Ett rökstopp och en alkoholfri period i samband med operation förbättrar förutsättningarna för sårläkning och minskar risken för infektioner och för att du ska drabbas av allvarliga komplikationer. Vi vill därför att du inte röker eller dricker alkohol 4-8 veckor före operationen och 4-8 veckor efter. För dig som opereras akut eller med kortare framförhållning är det viktigt att göra uppehåll den tid som är kvar till operationen och efter operationen. Det finns god hjälp att få.

 

Film om tobaks- och alkoholfritt före operation framtagen av 1177

När du opereras är det många faktorer som påverkar operationsresultatet och du kan själv vara med och påverka genom att avstå från alla sorters tobak. Genom att avstå från rökning och undvika alkohol före och efter din operation minskar du risken för komplikationer och förbättrar sårläkningen.