Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

För tidigt födda barn

Barn som föds mellan 22 och 37 fullbordade graviditetsveckor är för tidigt födda. Beroende på vilken vecka barnet föds i har de olika behov av vård efter förlossningen. De för tidigt födda barnen har sämre förmåga att upprätthålla viktiga funktioner på grund av omognad. Det gäller till exempel andningsmönster, reglering av kroppstemperatur, motoriska samt neurologiska funktioner.

Genom att ha barnet hud mot hud, så kallad känguruvård, kan föräldrarna stödja barnet och öka välbefinnandet. Detta stabiliserar barnets funktioner, allmäntillstånd och främjar anknytningen mellan förälder och barn vilket leder till att barnets signaler blir lättare att tolka. Även bröstmjölksproduktionen påverkas positivt av känguruvård.

Det finns olika andningsstöd för att underlätta barnets andning. För att upprätthålla optimal kroppstemperatur behöver barnet ibland läggas i kuvös där värme och luftfuktighet kan regleras. Då barnet är tillräckligt stabilt i sin kroppstemperatur läggs det på en värmemadrass med reglerbar temperatur för att så småningom klara sig helt utan värmekälla. Det omogna barnet mår bäst om antalet kraftiga sinnesintryck begränsas.  Detta uppnås genom dämpad belysning, låg ljudvolym samt att barnet boas om.

 

Varför föds barn för tidigt

Orsaken till för tidig födelse är ofta okänd. En anledning kan vara havandeskapsförgiftning hos den gravida kvinnan med försämrad näringstillförseln via moderkakan till fostret. Kvinnan har symtom som högt blodtryck, äggvita i urinen och snabb viktuppgång då hon samlat på sig mycket vätska. Om det inte blir bättre av vila eller medicinering kan barnet behöva födas tidigare än beräknat, med hjälp av igångsättning av förlossningsarbetet eller kejsarsnitt. Infektion hos den gravida kvinnan, med fosterpåverkan kan vara en annan anledning till att förlossningsarbetet startar för tidigt. Ibland upptäcks infektionen redan på mödravårdscentralen. Mamman får då ofta antibiotika under förlossningen för att minska risken att infektionen sprids till barnet. 


Senast uppdaterad: 2018-04-22 18:45