Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Narkos, barn

Sjukhuset har som mål att alla barn och ungdomar ska ges en så lugn och medicinskt säker narkos som möjligt. Narkos ges både inför vissa typer av undersökningar och vid operationer. Vi försöker att så mycket som möjligt ta hänsyn till det enskilda barnets önskemål. Den medicinska säkerheten vägs in i besluten. Oftast är föräldrarnas närvaro vid insomningen den mest effektiva åtgärden.

Får jag information innan det är dags för narkosen?

Oftast får barn och föräldrar träffa narkosläkare dagen före operationen eller undersökningen. Där kan man få svar på sina frågor. Det finns under alla omständigheter möjlighet att ställa frågor då man träffar narkosläkaren och narkossköterskan när man ska sövas. Man kan alltid be sjuksköterskan eller läkaren på avdelningen om hjälp att få tala med narkosläkaren i förväg.

Kan jag få något lugnande medan jag väntar?

För det mesta behövs inte någon lugnande medicin inför narkosen om man fått veta hur det kommer att gå till. Om man är orolig eller ledsen inför sin narkos kan man få en lugnande medicin redan på avdelningen. Det här kan man prata med narkosläkaren, som man träffar före narkosen. Man kan också prata med sjuksköterskan på vårdavdelningen, som kan fråga narkosläkaren.

Är mamma och pappa med när jag får narkos och när jag vaknar?

De flesta barn sövs med mamma och pappa med inne på ett förberedelserum. I uppvakningsrummet är de med hela tiden. Några barn, särskilt vid akuta operationer, måste sövas på operationssalen.

Varför får jag inte äta före narkosen?

Med magen full av mat finns det risk för att man kräks under narkosen. Därför finns det regler hur länge man måste svälta före narkosen. Om man måste vänta länge kan man ofta få dricka lite saft. De regler vi har är: Vatten och saft får du dricka fram till 2 timmar före. Mjölk, fil och välling fram till 4 timmar före. Det får inte finnas några fruktbitar i. Allt annat får du äta och dricka fram till 6 timmar före narkosen.

Varför måste jag duscha före operationen?

Genom att duscha och tvätta sig med klorhexidintvål minskar risken för infektion efter operationen. Två dubbelduschar är det normala. Tre dubbelduschar behövs vid avancerad kirurgi. I vissa fall räcker det med vanlig dusch.

När man har duschat måste man ta på rena patientkläder och krypa ner i en renbäddad säng. På sängen ska det stå ditt namn och vilken avdelning du ligger på.

Du får inte heller ha några smycken, piercing eller smink på dig när du kommer till operation.

Hur blir jag sövd?

Det vanligaste är att sätta en PVK (”nål”) med hjälp av bedövningssalva-EMLA. EMLA-krämen/plåstret ska helst sitta på minst 1½-2 timmar för att sticket inte ska göra ont. När PVK:n är på plats får man narkos med ett sömnmedel i PVK:n.  Att andas narkos-gas i en narkosmask fungerar oftast, men det är narkosläkaren som bestämmer om det går bra. Det är bra med bedövningssalva även om man ska somna med narkos-gas på mask.

Illamående efter narkos och operation

Du kan bli illamående eller kräkas efter narkos och operation. Det finns mediciner som hjälper om du mår illa. Att ge förebyggande medicin till alla är onödigt eftersom alla mediciner har bieffekter. Barn under 3 år mår mycket sällan illa.

Vissa faktorer ökar risken för illamående och kräkning:

  • Om du tidigare mått illa efter narkos och operation
  • Om du har lätt för att bli åksjuk
  • Om narkosen och operationen hållit på under lång tid
  • Om du använder smärtpump
  • Om du är över 6 år
  • Om du opererar halsmandlarna
  • Om du opererar ögonen

Om du har ökad risk för illamående får du medicin som minskar detta under narkosen.


Senast uppdaterad: 2018-04-22 19:39