Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Näring till nyfödda barn

Näring till för tidigt födda och sjuka nyfödda barn

Om ett barn är för tidigt fött eller sjukt har det kanske inte förmågan eller ork att amma. Innan mammans bröstmjölk har kommit igång kan barnet antingen få pastöriserad donerad bröstmjölk från andra mammor eller modersmjölkersättning. Maten kan barnet antingen få via en ventrikelsond, en slang som sitter genom ena näsborren ner till magsäcken. Barnet får då mat via kontinuerligt matdropp eller genom en matspruta. Om mamman vill, är målet att barnet lär sig att amma i så stor utsträckning som möjligt. Amningen introduceras i den takt barnet orkar. Det är bra om mamman stimulerar bröstmjölksproduktionen genom att pumpa med en bröstpump regelbundet, gärna åtta gånger per dygn. Om produktionen stimuleras så fort som möjligt efter förlossningen med hjälp av handmjölkning eller bröstpump börjar vanligen bröstmjölken rinna till cirka tre dygn efter förlossningen, oavsett vilken vecka barnet är fött i. 

Mycket för tidigt födda barn klarar till en början inte att ta emot tillräckliga mängder näring via sond, då kan barnet få näringsdropp.  De första levnadsdygnen brukar många barn få näringsdropp via en kateter i ett av navelns blodkärl. Droppet innehåller kolhydrater, proteiner, fett, salter, vitaminer och mineraler som är viktiga för barnet.


Senast uppdaterad: 2018-04-22 19:40