Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hygien på neonatalavdelning

Alla människor bär på bakterier och det finns mycket bakterier i omgivningen. De är för det mesta till nytta och orsakar oftast ingen skada hos friska människor. Barnen som vårdas på neonatalavdelningen är dock extra känsliga för att drabbas av infektioner då de inte har ett fullt utvecklat immunförsvar av olika anledningar. För att förhindra smittspridning är det därför av största vikt att ha en noggrann handhygien både som förälder och personal.

Tvätta dina händer och underarmar med tvål och vatten när du kommer in på rummet där ditt barn vårdas. Sprita av händer och underarmar före vård av barnet, före amning och pumpning. Efter blöjbyte eller eget toalettbesök ska händerna tvättas noggrant med tvål och vatten, och därefter spritas.

När du vårdar ditt barn är det av största vikt att ta av ringar, armband eller armbandsur. Nagellack och konstgjorda naglar är inte tillåtna. Använd kortärmad tröja alternativt kavla upp ärmarna.

Föräldrarna och syskon ska vara friska då de vistas på avdelningen. Detta gäller även andra anhöriga som får komma på besök.

Syskon är välkomna till neonatalavdelning om de är fria från förkylning och inte har varit utsatta för vattkoppssmitta.

Förskolebarn skall inte ha vistats på förskola under minst fyra dagar före besöket.


Senast uppdaterad: 2018-04-22 18:59