Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Klinisk kemi har en ny analys, Neurofilament light (NFL) i plasma - en markör för axonal skada

Plasma NFL fungerar som en känslig, men icke sjukdomsspecifik markör för nervcellspåverkan; ökade nivåer ses både vid olika typer av akuta hjärnskador (t.ex. vid hjärntrauma), akuta tillstånd (t. ex. stroke och efter hjärtstopp där patienten återupplivats) och vid flera olika neurodegenerativa och neuroinflammatoriska sjukdomar (t.ex. ALS, MS och Alzheimers sjukdom).

Remiss
Beställning av analysen görs på remissblankett ”Remiss 7 klinisk kemi, likvoranalyser”. Remissen och provtagningsanvisningar finns på laboratoriemedicins webbplats.

För mer information kontakta enheten Neurokemi på telefon
+46 31-3430025


Senast uppdaterad: 2020-05-15 13:18