Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Avdelning 134 Ryggmärgsskador

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - söndag
13:00 - 18:00

Växeltelefon

Besökstider

måndag - fredag
16:00 - 20:00
lördag - söndag
13:00 - 20:00

Besöksadress

Bruna stråket 5
413 46 Göteborg

Vi tar främst emot dig som behöver rehabilitering efter en skada eller sjukdom i ryggmärgen. En ryggmärgsskada ger varierande grad av förlamning och påverkar bland annat känsel, urinblåsa, tarm, blodtryck och fertilitet. Vi har specialkompetens för dig som har behov av andningshjälp. Vi har mångårig erfarenhet av ryggmärgsskador och erbjuder rehabilitering för att du ska kunna få ett aktivt liv. Under hela rehabiliteringsperioden arbetar vi tillsammans med dig och dina närstående.

Vår avdelning gör utredningar och uppföljningar av dig med skador som gör att andningen är helt utslagen och där du kan behöva behandling med frenikusstimulator, det vill säga elektrisk stimulering av nerver som styr andningen.

Vi tar främst emot patienter från Västra Götalandsregionen men även från hela södra delen av landet. Vår specialkompetens när det gäller andningsunderstöd gör att vi anlitas av andra sjukhus i södra Sverige som behöver hjälp med bedöma behovet av ventilator hos sina patienter.

Din vistelse hos oss

På vår avdelning finns både enkel och flerbäddsrum. Om du behöver övervakning får du komma till en sal där det alltid finns personal närvarande.

Du och eventuella närstående får därefter träffa sjuksköterska och läkare för ett inskrivningssamtal där du får information om din vistelse. Inom första dygnet på vår avdelning får du även träffa fysioterapeut och arbetsterapeut.

Checklista inför din vistelse

Det här kan dina anhöriga ta med till dig:

  • Ta med fotolegitimation, aktuell medicinlista och eventuella läkemedel.
  • Ta gärna med mobiltelefon och laddare.
  • Tänk på att inte ha värdesaker med dig till sjukhuset, då vi inte ansvarar för några personliga tillhörigheter.
  • Vi erbjuder gratis uppkoppling till trådlöst nätverk.
  • Ta med hygienartiklar, ett par stadiga skor och eventuella hjälpmedel som glasögon och hörapparat.

För dig som närstående och besökare:

  • Närstående är välkomna att ringa till avdelningen under telefontiden klocken 11-18. Vi ser gärna att en närstående fungerar som kontaktperson.
  • På grund av alleriger och infektionskänsliga patienter ber vi besökare att undvika parfym och blommor med stark doft.
  • Det är fotograferingsförbud på avdelningen.
  • Ryggmärgsskadade patienter behöver både träning och vila. Under förmiddagarna förekommer ofta rond, provtagning, olika undersöknigar exempelvis röntgen och träning. Vi ber därför besökare respektera våra besökstider och att max två besöker patienten åt gången. Besök utanför besökstider endast efter överenskommelse med ansvarig sjuksköterska.

Uppföljning och utveckling

Vi deltar i WebRehab, ett nationellt kvalitetsregister, för uppföljning och utveckling av verksamheten. Se årsrapporter för 2020:

Vår avdelning är kvalitetsgranskad och ackrediterad hos organisationen CARF International (Comission on Accreditation of Rehabilitation Facilites), som granskar vård- och omsorgsenheter över hela världen.

Synpunkter och klagomål på vården

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.

Vi som arbetar här

På vårdavdelningen finns olika yrkeskategorier: specialistläkare, arbetsterapeut, sjuksköterska, fysioterapeut, undersköterska, koordinator, psykolog, sexualrådgivare, kurator och medicinsk sekreterare.

Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar förekommer det studenter på våra mottagningar och avdelningar. Du har som patient rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt.

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Vid personliga ärenden, exempelvis remisser hänvisar vi till 1177 Vårdguidens e-tjänster på Rehabiliteringsmedicin Högsbo.

Ansvariga för avdelningen

Ann Söderberg

Vårdenhetschef

Elisabeth Åkerlund

Sektionschef

Trandur Ulfarsson

Medicinsk ansvarig

Senast uppdaterad: 2021-09-27 12:59