Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Avdelning 10 och 23

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - söndag 10:30 - 7:00

Växeltelefon

Besökstider

måndag - söndag 13:00 - 15:00
måndag - söndag 17:00 - 19:00

Besöksadress

Blå stråket 5
413 46 Göteborg
Sahlgrenska sjukhuset
Plan 3

Vägbeskrivning

Hållplats Sahlgrenska huvudentré. Följ intern skyltning.

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Verksamhet Neurosjukvård
413 45 Göteborg

Vi tar emot dig med en sjukdom i hjärnan eller ryggmärgen som exempelvis tumör, blödning och akut skallskada. Hos oss behandlar vi även dig som genomgår neurokirurgiska operationer på grund av smärta, epilepsi och onormal muskelspänning.

Din vistelse hos oss

Vi utför tillsammans med neurointensivvårdsavdelnigen (NIVA) all neurokirurgisk sjukvård i Västra Götalandsregionen. Vi bedriver även högspecialiserad neurokirurgisk sjukvård för dig från kringliggande landsting och andra länder.

Om du skrivs in på en fredag och din planerade behandling eller operation kommer att ske på måndagen har du möjlighet att åka på permission över helgen. Kostnaden för denna resa får du betala själv. Om du vill och det fungerar med din operationstid har du som patient också möjlighet att sova hemma natten innan din operation. Det här gäller framförallt dig som bor i Göteborgsområdet eftersom du måste kunna komma till avdelningen vid sju-tiden på morgonen. Du kan prata om detta med den sjuksköterska som skriver in dig.

Vi har 27 vårdplatser och en speciell övervakningssal med sex vårdplatser (NIMA). Vi vårdar dig både före och efter operationen. Din rehabilitering påbörjas direkt efter att du genomgått operationen.
Du som patient får din tid för operation och kallelse via vår koordinator. Du som kommer hemifrån kallas för inskrivning till vår Inskrivningsenhet neurokirurgi. Du kommer då att få träffa kirurg, narkosläkare, sjuksköterska, undersköterska som kommer att ge dig information om vad som kommer att ske i samband med din operation.
På vår avdelning bedriver vi forskning och du kan som patient bli tillfrågad att delta i någon av våra studier. All medverkan är frivillig.

Vi har en kurator på vår avdelning för både dig som patient och dig som närstående.

Checklista inför din vistelse

  • Mobiltelefon är tillåten på avdelning mellan 9 och 21 på avd 10 ,det finns även möjlighet att koppla in väggfast telefon vid din säng.
  • På övervakningssalarna är mobiltelefon ej tillåten då en kan störa övervakningsutrustning. Vi har ingen möjlighet att ansvara för värdesaker på avdelningen.
  • Du som ska opereras får duschinstruktioner med din kallelse. Ta bort eventuella lösnaglar, nagellack och piercing.
  • Ta med dig fotolegitimation, aktuell medicinlista och eventuella läkemedel.
  • Ta med hygienartiklar, ett par stadiga skor och eventuella hjälpmedel som rullator, glasögon och hörapparat.
  • Vi ber föräldrar till små barn att ta med blöjor och välling för en dag.

För dig som närstående och besökare:

  • Närstående är välkomna att ringa till avdelningen efter klockan 10:30. För att kunna ägna tid år patienterna på morgonen har vi telefonen avstängd mellan 07:00-10:30. Vi ser gärna att en närstående fungerar som kontaktperson. 
  • På grund av allergier och infektionskänsliga patienter ber vi besökare att undvika parfym och blommor med stark doft.
  • Vi ber våra besökare att respektera besökstiderna då våra patienter är i stort behov av vila efter sin operation och att max två besöker patienter åt gången.
  • Tänk på att hänga ytterkläder utanför. I vaksalen är det inte tillåtet med blommor eller telefon.

Här kan du få mer information:

Information till dig som ska opereras för hydrocefalus
Information till dig som ska opereras med nerv- och ryggmärgsstimulering
Information till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet

Vi som arbetar här

På vår avdelning finns bland annat undersköterska, sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator och specialistläkare i neurokirurgi.

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Ansvariga för avdelningen

 

Steen Fridriksson, sektionschef och överläkare

Linda Wahlström Andersson

Vårdenhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Steen Fridriksson

Sektionschef

Senast uppdaterad: 2019-10-09 10:31