Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Avdelning 10 och 23

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - söndag
10:30 - 7:00

Växeltelefon

Besökstider

måndag - söndag
17:00 - 19:00

Besöksadress

Blå stråket 5
413 46 Göteborg

Vi tar emot dig med en sjukdom i hjärnan eller ryggmärgen som exempelvis tumör, blödning och akut skallskada. Hos oss behandlar vi även dig som genomgår neurokirurgiska operationer på grund av smärta, epilepsi och onormal muskelspänning.

Din vistelse hos oss

Vi utför tillsammans med neurointensivvårdsavdelnigen (NIVA) all neurokirurgisk sjukvård i Västra Götalandsregionen. Vi bedriver även högspecialiserad neurokirurgisk sjukvård för dig från kringliggande landsting och andra länder. Vi har 21 vårdplatser och två speciella övervakningssalar med tre vårdplatser på varje.

Avd 10 vårdar de patienter som väntar på en operation eller har opererats och lämnat NUVA/NIMA. Besökstid klockan 1700-1900 dagligen.

På NIMA vårdas de patienter som flyttats från Intensiven och behöver fortsatt mer vård, än på en vanlig avdelning. Besök enligt överenskommelse.

På NUVA vårdas de patienter som ska vakna upp efter operation och narkos. På NUVA är vi restriktiva med besök då de som vårdas vaknar upp efter en operation och narkos.

Du som patient får din tid för operation och kallelse via vår koordinator. Du som kommer hemifrån kallas för inskrivning till vår inskrivningsenhet Neurokirurgi. Du kommer då att få träffa kirurg, narkosläkare, sjuksköterska, undersköterska som kommer att ge dig information om vad som kommer att ske i samband med din operation.

Om du skrivs in på en fredag och din planerade behandling eller operation kommer att ske på måndagen har du möjlighet att åka på permission över helgen. Kostnaden för denna resa får du betala själv. Om du vill, och det fungerar med din operationstid, har du som patient också möjlighet att sova hemma natten innan din operation. Det här gäller framförallt dig som bor i Göteborgsområdet eftersom du måste kunna komma till avdelningen vid sjutiden på morgonen. Du kan prata om detta med den sjuksköterska som skriver in dig.

Din rehabilitering påbörjas direkt efter att du genomgått operationen. 

På vår avdelning bedriver vi forskning och du kan som patient bli tillfrågad att delta i någon av våra studier. All medverkan är frivillig.

Vi har en kurator på vår avdelning för både dig som patient och dig som närstående.

Checklista inför din vistelse

 • På Avd 10 är mobiltelefon tillåten mellan klockan 0900 och 2100.
 • På NIMA/NUVA är mobiltelefon inte tillåten då den kan störa övervakningsutrustning.
 • Vi har ingen möjlighet att ansvara för värdesaker på avdelningen.
 • Du som ska opereras får duschinstruktioner med din kallelse. Ta bort eventuella lösnaglar, nagellack och piercing.
 • Ta med dig fotolegitimation, aktuell medicinlista och eventuella läkemedel.
 • Ta med hygienartiklar, ett par stadiga skor och eventuella hjälpmedel som rullator, glasögon och hörapparat.
 • Vi ber föräldrar till små barn att ta med blöjor och välling för en dag.

För dig som närstående och besökare

 • Närstående är välkomna att ringa till avdelningen efter klockan 1030. För att kunna ägna tid år patienterna på morgonen har vi telefonen avstängd mellan klockan 0700-1030. Vi ser gärna att en (1) närstående fungerar som kontaktperson. 
 • På grund av allergier och infektionskänsliga patienter ber vi besökare att undvika parfym och blommor med stark doft.
 • Vi ber våra besökare att respektera besökstiderna då våra patienter är i stort behov av vila efter sin operation och att max två besöker patienter åt gången.
 • Tänk på att hänga ytterkläder utanför. På NIMA/NUVA är det inte tillåtet med blommor eller telefon.

Här kan du få mer information

Information till dig som ska opereras för hydrocefalus

Information till dig som ska opereras med nerv- och ryggmärgsstimulering

Information till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet

Synpunkter och klagomål på vården

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.

Vi som arbetar här

På vår avdelning finns bland annat undersköterska, sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator och specialistläkare i neurokirurgi.

Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar har vi ibland läkare och sjuksköterskor från andra mottagningar och avdelningar. 
Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt.

Ansvariga för avdelningen

Linda Wahlström Andersson

Vårdenhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Steen Fridriksson

Sektionschef

Senast uppdaterad: 2022-01-26 10:13