Förlossningsfilmer

I vår webbserie om förlossningen och BB guidar barnmorskan Katarina genom förlossningens alla stadier. Det finns totalt 29 filmer om allt från förlossningsförberedelser till amning. Det finns undertexter - klicka bara på symbolen för undertext i filmklippet.

1. Introduktion

Katarina är barnmorska på förlossningen på Östra sjukhuset. I de här filmerna vill hon och några kollegor berätta om förlossningsvården här i Göteborg. När ska man komma in? Vad händer när man kommer in till förlossningen? Vad sker efteråt? Och vad är bra att tänka på?

Den här serien innehåller många filmer. Du kan ta dig vidare bland filmerna för att ta reda på det som intresserar dig. Du kan ta det om igen och i din takt. Nu börjar vi.

Välkommen till Östra sjukhuset!

 2. Tre olika avdelningar

I Göteborg kan man föda barn på tre olika förlossningsavdelningar:  avdelning 308, 312 och 314. De ligger i samma hus, på Kvinnokliniken på Östra sjukhuset. Den som berättar vart du ska komma in, och som fördelar platserna mellan förlossningsavdelningarna, är koordinatorn. Koordinatorn finns till hands dygnet runt på 031-343 12 50. Koordinatorn hänvisar dig till den av förlossningsavdelningarna som har bäst möjlighet att ta hand om dig just nu. Till henne kan du ringa om du undrar över något akut som uppstått under graviditeten när du onte kan få tag i din mödravårdsbarnmorska, och om du undrar om det är dags att åka in till förlossningen.

Vårt mål är att kunna ta hand om dig, att kunna ta hand om er, på det allra bästa sättet. Att coacha, stödja och hjälpa er att få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt.

 3. Följ med in på förlossningen och BB

Entrén till förlossningen ligger på Kvinnoklinikens ena långsida. Följ skylten mot förlossningar. Adressen är Journalvägen 6. Direkt utanför kan man inte parkera, utan bara stanna för i- och påstigning. Parkering finns på många ställen på Östra sjukhuset. Närmast och billigast är p-huset som ligger några minuters gångväg från entrén. Från entrén går du vänster in till avdelning 308. Om du ska till avdelning 312 eller 314 går du genom glasdörrarna och tar hissarna till tredje respektive fjärde våningen. Utanför varje avdelning finns en klocka du trycker på. Då kommer en undersköterska eller barnmorska och visar dig till ett av förlossningsrummen.

Nu kommer vi in på ett av förlossningsrummen. Det är här du föder, och de flesta förlossningsrum ser ut ungefär såhär. En del kan vara lite större. Här finns en förlossningssäng som man kan ändra på många sätt för att hjälpa födandet. Man kan bland annat anpassa benstöden eller hölja och sänka huvudändan. På väggen bakom finns enklare medicinsk teknisk utrustning, lustgas, syrgas och sug. Här finns en CTG-apparat som används för att kontrollera barnets hjärtljud. Här finns ett skötbord och en bekväm fåtölj. Det finns dator så att barnmorskan kan skriva och läsa i din journal. På de flesta rum finns egen toalett med dusch. Det kan vara skönt att använda duschen under förlossningsarbetet. Det finns också andra hjälpmedel att använda för att hitta bra positioner. En pilatesboll att sitta på och ett gåbord att stödja sig mot. Badrummet ligger separat. där har kvinnan möjlighet att bada under förlossningen. Ett varmt bad kan många gånger vara jätteskönt när man har värkar. Värmen och vattnet gör att man kan slappna av och det i sin tur minskar smärtan.

På BB finns tre olika avdelningar dit man kan komma efter man fött barn. Vi är nu på avdelning 310 i dagrummet. Här finns soffa och tv. I matsalen serveras frukost, lunch, middag och kvällsmat. Det finns frys, kyl och micro så anhöriga kan värma mat. Det finns både enkelrum och rum som man kan få dela med en eller flera mammor. Har man möjlighet att få ett enkelrum kan anhörig eller partner få sova över mot viss kostnad. Vi strävar efter låta er få vara tillsammans men är det många som föder samtidigt kan vi inte garantera enkelrum. 

På alla BB-rum finns skötbord och i anslutning till BB-rummen finns toalett och dusch.