Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Expertteamet

Alla nyfödda i Sverige screenas så snart som möjligt efter 48 timmars ålder med PKU-provet för att upptäcka ett antal medfödda och allvarliga sällsynta sjukdomar som går att behandla.

Barn under 18 år som är födda i andra länder erbjuds också att ta provet.
I screeningen ingår 25 olika sjukdomar (2023). De sjukdomar som inte finns med i nyföddhetsscreeningen upptäcks genom utredningar.

Expertteamet för medfödda metabola sjukdomar hos barn tar emot patienter från Västra Götaland, Halland, Värmland och delar av Småland. I teamet, som samarbetar med de övriga centra i Sverige för medfödda metabola sjukdomar, ingår barnläkare, barnsjuksköterskor, dietister, kurator och psykolog.

Behandling av medfödda metabola sjukdomar är speciellt anpassad för varje patient med till exempel speciell diet och livsmedelsersättningar.

I Sverige finns ett nationellt kvalitetsregiser RMMS - Registret för medfödda metabola sjukdomar. Registret har idag 29 olika diagnoser.

  • Expertteamsansvarig Annika Reims, endokrinolog, Katrin Adrian, specialistläkare barnmedicin
  • Expertteamskoordinator? Josefine Mlakar, barnsjuksköterska, Lisa Ånskog, barnsjuksköterska
  • Barnläkare Katrin Adrian, Ulrika Härenstam, Svetlana Lajic, Annika Reims
  • Barndietist Karina Eftring, Johanna Ekengren, Ellen Karlge-Nilsson
  • Barnsjuksköterska Josefine Mlakar, Lisa Ånskog
  • Kurator Jenny Velund

     Maria Blomqvist?

Diagnostiskt team aktuella lab?

 


Senast uppdaterad: 2023-08-16 15:48