Driftproblem  i samband med underhåll av växeltelefoni, SU 2022-03268

Ett underhåll för delar av växeltelefoni inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset var planerat i samverkan med berörda parter enligt ordinarie rutin. Information om detta skickades ut i sedvanliga informationskanaler. Underhållsarbetet skulle göras kvällstid klockan
19:00-02.00.

Den aktuella delen av växeltelefonin hanterar de så kallade VIP-köerna, där bland annat inkommande samtal till förlossningskoordinatorn ingår. Enligt information före arbetet skulle funktionaliteten hos växeln inte påverkas.

Vid 21-tiden noteras driftstörningar i växeln just avseende samtal till förlossningskoordinatorn och man tar kontakt med sjukhusets Tjänsteperson i beredskap (TiB). TiB kontaktar förlossningskoordinatorn, som inte haft kännedom om underhållsfönstret och därmed inte heller aktiverat sin arbetsbeskrivning för övergång till mobiltelefoni, vilket borde gjorts som en försiktighetsåtgärd. Reservalternativet att gå över till mobiltelefoni tar därefter 45 minuter.

Ingen avvikelse med direkt patientpåverkan har noterats, men risk för allvarlig påverkan med vårdskada som följd bedöms ha förelegat.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2023-06-30

Ärendet avslutas

Länk till beslut