Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Munskydd ska användas av dig och eventuell medföljare som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

Information om uppdatering av antibiotikaresistensbestämning

Vecka 25 genomför Klinisk mikrobiologi den årliga uppdateringen av metoden för antibiotikaresistensbestämning.

För ett antal kombinationer av antibiotika och bakterier kommer vi endast att besvara I eller R. Det gäller framför allt Haemophilus influenzae och amoxicillin, Stenotrophomonas maltophilia och trim-sulfa, stafylokocker och cefotaxim, samt flera antibiotika för behandling av Pseudomonas aeruginosa. Det kommer således inte att finnas någon S-kategori för just dessa antibiotika/bakterie-kombinationer.

I-kategorin innebär att bakterien är känslig för det testade medlet förutsatt att doseringen är adekvat. För mer information avseende dosering av antibiotika vänligen se information från Referensgruppen för antibiotikafrågor (RAF) på följande länk: (https://www.sls.se/globalassets/raf/resistensbestamning/raf-doseringstabell-normal-hog-dos.pdf).

Vid frågor avseende dosering av antibiotika rekommenderas kontakt med Infektionskliniken.


Senast uppdaterad: 2020-06-16 14:47