Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Klinisk mikrobiologi hittar även den nya finska klamydiavarianten med nuvarande klamydiadiagnostik

I maj 2019 rapporterades det att en ny variant av Chlamydia trachomatis har hittats i Finland och denna har numera även hittats hos tre patienter i Sverige.

Klamydiavarianten har en mutation i 23S rRNA-genen och bedöms ha samma sjukdomsframkallande egenskaper, men är i ett företags screeningtest för klamydia svår att detektera.

På Sahlgrenskas mikrobiologiska laboratorium används dock ett annat test, som inte missar denna variant, då vårt test analyserar en annan del av bakteriens arvsanlag som inte är påverkat av nämnda mutation.


Senast uppdaterad: 2019-09-10 13:52