Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Klinisk mikrobiologi genomför förändringar i rutiner på laboratoriet

Från och med den 1:a oktober genomför vi flera förändringar kring våra rutiner för resistensbestämningar av Mycobacterium tuberculosis-komplexet.

Resistensbestämningar kommer rutinmässigt endast att utföras på ett isolat från varje patient samt upprepas med 2 månaders intervall om patientens prover fortsatt är odlingspositiva. Det kommer fortfarande att finnas möjlighet för resistensbestämningar på övriga isolat då samtliga positiva odlingar sparas i 6 månader. Kontakta laboratoriet på telefon vid önskemål om detta.

Resistensbestämning mot ciprofloxain (1 mg/L) kommer att ersättas av resistensbestämning mot levofloxacin (1 mg/L).

För resistenta TB-isolat kommer resistensbestämning mot rifampicin, isoniazid (båda brytpunkts-koncentrationerna 0,1 mg/L och 1 mg/L), etambutol (2,5 mg/L och 5 mg/L), pyrazinamid, amikacin och levofloxacin fortsatt att utföras på TB-lab i Göteborg. Resistensbestämning mot övriga läkemedel kommer fortsättningsvis endast att utföras vid Folkhälsomyndigheten.

Vid frågor kontakta laboratoriet på 031-342 46 44 eller Medicinskt ansvarig (Bodil Jönsson) 031 342 46 70.


Senast uppdaterad: 2019-08-29 14:23